Friss hírek

2008.08.19. 15:49

AUGUSZTUS 20 - Különleges fényhatások várhatók a tűzijátékon

<p>Az égre kirajzolódó Szent Korona, a hidakról tűzijátékból lehulló magyar zászló, fényrózsa és aranyeső - ezek lesznek az idei augusztus 20-i tűzijáték különlegességei. A show-t most először a Dunára hulló konfettieső zárja - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő kedden a Citadellán. Juhász Gábor, az ünnepségsorozat lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője megismételte, hogy a tűzijáték esetleges leállításáért ő maga felelős. Az előrejelzések szerint szerdára egyébként eső nem várható, 20-22 fok lesz és 50-60 kilométeres szél fújhat, így az államtitkár bízik abban, hogy nem kell majd leállítani a műsort.</p>

Nyolc helyszín is lesz, ahonnan fellövik az idei augusztus 20-i tűzijátékon a rakétákat: a Citadella belső udvarából, a várfal mentéről és az ott lévő szálló tetejéről, az Erzsébet hídról és a Lánchídról, illetve a Dunán lévő három kompról. A fényjáték a folyó 3,7 kilométeres szakaszáról látszik majd - ismertette Budai Bernadett kormányszóvivő.

Az idei újdonságok között említette, hogy a Citadellán lévő indítóállomásokról a tűzijáték fináléjában az égen kirajzoldóik majd a Szent Korona, a Lánchídról és az Erzsébet hídról pedig úgynevezett vízre ugró bombák formázzák majd meg a magyar zászlót. Aranyeső is lesz a két hídon, illetve a Himnusz alatt vízszintes és függőleges fényrózsák rajzolódnak majd ki az égen. A kormányszóvivő elmondta azt is, hogy idén először konfetti show zárja a műsort: természetes úton lebomló, tűzbiztos konffettikről van szó, így nem kell tartani attól, hogy sérülést okoznának.

A tűzijáték mellett szintén most először a Roosevelt téren, a Lánchíd alatti rakparton és a Margit híd budai hídfőjénél felállított színpadokon tűztáncot láthatnak majd az érdeklődők. Több mint 120 táncos fogja bemutatni hazánk történetét a honfoglalástól egészen az államalapításig.

Juhász Gábor, az ünnepségsorozat lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a tájékoztatón leszögezte, hogy szükség esetén a tűzijáték leállítható. A show elektronikus felügyelete a Miniszterelnöki Hivatal épületében lesz, itt dönthet az államtitkár az esetleges megszakításról vagy elhalasztásról. Azt azonban hangsúlyozta, hogy reményei szerint erre nem lesz szükség. Az előrejelzések szerint ugyanis eső nem várható szerdán, 20-22 fok lesz és 50-60 kilométeres óránkénti szél fújhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!