Friss hírek

2008.08.15. 16:12

Amerikai óriásgép Pápán

<p>Megérkezett Magyarországra a világ legnagyobb katonai szállítógépe. C - 17-es Globemaster eddig mindössze egyszer landolt magyar repülőtéren. Egészen közelről pedig csak most pénteken lehetett megnézni a pápai repülőtéren.</p>

Az 53 méter hosszú monstrum, a világ legnagyobb katonai szállítórepülője. A 128 tonnás C - 17 - es saját súlyának több mint a felét bírja el, miközben akár 900 kilométer/órás utazósebességre is képes. Üzemanyagtartályaiba 138 tonna kerozin fér el amit a 3 fős személyzet akár a levegőben is után tud tölteni. De mégsem ez a legkülönlegesebb tulajdonsága.
Egy olyan korszerű rakomány - célba juttató rendszere van a gépnek amelynek segítségével leszállás nélkül, a nehézfegyvereket és a muníciót a levegőből is pontosan kézbesítheti a harcoló alakulatoknak - mondta a Független Hírügynökségnek Keith Guillotte a gép kapitánya.

A 200 millió dollárba kerülő legendás repülőből eddig 180-at gyártottak, további húszat pedig megrendeltek. Ezek közül három, fél éven belül már állandóan itt tartózkodik. Magyarország ugyanis vállalta, hogy Pápán biztosít bázist a NATO szállító flottájának. A gépek Pápára települése több száz civilnek és katonának ad munkát a repülőtéren.

Az óriásgép szombaton Kecskemétre repül ahol bemutatót tart a repülőnapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!