Friss hírek

2008.08.28. 15:09

A magyar és a lengyel gazdaszövetség megállapodott almaügyben

<p>A magyar és a lengyel gazdaszövetség megállapodott abban, hogy az ipari alma kilogrammonkénti szezonindító felvásárlási árát országaikban 12 euró centben (mintegy 30 forintban) határozzák meg azért, hogy a térség legnagyobb felvásárlója, az osztrák Agrana ne tudja kijátszani egymással szemben a két ország termelőit, vagyis ne mondhassa a magyar termelőknek, hogy azért csak 15 forintot tud ajánlani, mert a lengyelek olcsóbban adják a gyümölcsöt.</p>

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke, fideszes országgyűlési képviselő, sajtótájékoztatón csütörtökön elmondta: a felek megállapodtak abban is, hogy az Európai Unió agrár érdekképviseleti szervezetében kezdeményezik az almatermelő gazdák helyzetének rendezését.

A felek egyetértettek abban is, hogy segítik a magyar és lengyel tárcaközi vegyesbizottság felállítását, melynek feladata a nemzeti termékek védelme lesz.

Mivel az EU ipari almatermésének 70 százaléka a magyar és lengyel kertekből kerül ki, így közösen fognak fellépni, hogy az Európába dömping áron érkező, gyengébb minőségű kínai almasűrítmény vámját 14 százalékról, 18 százalékra emeljék, ám ehhez a 25 tagország többségének jóváhagyása szükséges.

Jakab István emlékeztetett arra, hogy az Agrana cégcsoport birtokolja a magyar almafeldolgozói piac háromnegyedét, így visszaélhetnek erőfölényükkel, amikor a 30-34 forintos önköltségi ár felét kínálják a magyar gazdáknak.

A Magosz elnöke megerősítette: az almatermelők mindaddig blokád alatt tartják az almafeldolgozó üzemeket, amíg nem születik korrekt, elfogadható felvásárlási ármegállapodás.

Jakab István elmondta: szombaton Vásárosnaményben - ahol a legnagyobb hazai Agrana feldolgozó üzem található - 17 órakor gazda nagygyűlést tartanak, ahol reményük szerint jelen lesz Gráf József agrárminiszter, és tájékoztatatást ad, hogy az FVM eddig mitt tett, mit szándékozik tenni a magyar gazdák érdekében. Szabolcsban, ahol a hazai alma kétharmada terem meg, mintegy 15 ezer ember él almatermelésből.

Tilki Attila a térség fideszes országgyűlési képviselője, Fehérgyarmat polgármestere közölte: az Agrana korábban jelentős jelentős állami és uniós támogatást kapott, és jelenleg is több támogatási kérelme van folyamatban, így az FVM-nek lenne lehetősége a magyar gazdák érdekében közbeavatkozni.

Ha napokon belül érdemi megyezés nem születik a felvásárlóval, akkor a Magosz az Agrana bécsi központja előtt nemzetközi sajtótájékoztatón fogja tájékoztatni a közvéleményt a termelők további lépéseiről. Addig is a piacokon nyomott áron, de az önköltségi árnál jóval magasabb összegért fogják árusítani az almát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!