Friss hírek

2008.08.26. 15:21

5000 éves település nyomaira bukkantak Enese határában

<p>Ötezer éves település nyomaira bukkantak a régészek a Győr-Moson-Sopron megyei Enese határában. A környéken a 85-ös főút egy szakaszát építik, az értékes réz és bronzkori leleteket az ezt megelőző ásatás közben találták meg.</p>

A feltárás során eddig nyolc, a rézkorból származó ház nyomaira bukkantak. A hatszor tizenkét méteres épületet vesszőből vonták, majd agyaggal tapasztották össze, a tető pedig nádból, fakéregből vagy szalmából készült.

A kora bronzkori településszerkezetről is kaptunk információt, ami korábban kevésbé volt lehetséges, mivel ilyen nagy területen eddig nem sikerült ezt a régészeti kort itt az Észak-Dunántúlon vizsgálni - mondta a Független Hírügynökségnek Egry Ildikó, a Kulturális Örökségvédelmi Szolgálat ásatásvezetője.

A háromhektáros területen több tucat réz- és bronzkori kerámia, valamint kőeszköz is előkerült. Ezek helyét speciális GPS segítségével rögzítik. A régészek arra számítanak, hogy még rengeteg értékes leletet rejt itt a föld, alig néhány méter mélyen. Ezért amíg lehet, folytatják a kutatást. A szakembereknek azonban igyekezniük kell, mert áprilisban már a munkások vonulnak a területre, hogy elkezdjék a 85-ös főút Enesét elkerülő szakaszának építését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!