Friss hírek

2008.08.31. 05:42

1,4 millió diáknak csengetnek be hétfőn

<p>1,4 millió diáknak csengetnek be hétfőn, ez több mint 20 ezerrel kevesebb, mint tavaly. Szeptember elsejével nemcsak a diákok, de 78 ezer általános iskolai, illetve 49 ezer középiskolai pedagógus számára is megkezdődik a tanév. A tanévkezdés idén is több tízezer forintba kerül: a tankönyvek több mint hat százalékkal drágulnak, és nem lettek olcsóbbak a tanszerek sem. Egy jobb hátizsák 6-8 ezer forintba kerül, és a sportfelszerelést sem lehet olcsón megúszni.</p>

Az idei vakáció augusztus 31-én, vasárnap ér véget. Szeptember elsején csaknem 1,4 millió diák ül újra iskolapadba; ebből 795 ezren általános iskolába, 569 ezren középiskolába mennek. Az általános iskolákban 101 ezer, a gimnáziumokban 43 ezer 300, a szakközépiskolákban 46 ezer 300, a szakiskolákban 31 ezer 700, a speciális szakiskolákban 2 ezer 800 elsős tanul ősztől. A 2008-/2009-es tanév 181 napból áll, az első félév január 16-án ér véget - derül ki az oktatási tárca tájékoztatójából.

A minisztérium közlése szerint a tankönyvek átlagosan 6,5 százalékkal kerülnek majd többe az idén. Az előző tanévben körülbelül 5 ezer forintba került az alsósok, 10 ezerbe a felsőbb évesek tankönyvcsomagja, de volt, hogy egyes évfolyamokon 15-20 ezer forintot is elkértek a könyvekért. A szaktárca idén nem vállalkozott a becslésre; annyit közölt, hogy minden iskola a saját pedagógiai programja alapján választja ki a tankönyveket, és ez különböző csomagokat, illetve eltérő árakat eredményez. Az összeállításnál egyébként a tanároknak figyelembe kell venniük, hogy az első négy évfolyamon tanuló diákoknak nem lehet három kilónál nehezebb a táskájuk.

Az ingyenes tankönyvellátáshoz biztosított normatíva a tavalyihoz hasonlóan 10 ezer forint, emellett fejenként ezer forintot lehet igényelni általános tankönyvtámogatás címén. Erre összesen 6,3 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben. Az előírások szerint az kaphat ingyen tankönyvet, aki tartósan beteg, fogyatékos, komoly tanulási zavarai vannak, három- vagy többgyermekes családban él, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. A tavaly őszi becslések szerint összesen ez több mint 517 ezer diákot érint. Az utóbbi években egyébként már tekintélyes mennyiségű tankönyv, atlasz, és szótár halmozódhatott fel az iskolai könyvtárakban is, amit a gyerekek ingyen kölcsönözhetnek ki egész évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!