Friss hírek

2008.07.20. 14:09

Véletlenül bukkantak egy római-kori gőzfürdőre Szerbiában

<p>Római-kori gőzfürdőre bukkantak egy dél-szerbiai városka templomkertjében - olvasható a B92 belgrádi médium internetes oldalán. Prokupljéban eredetileg a parókia alapjait kezdték el kiásni, amikor kiderült: ókori romokat rejt a föld. A rómaiak idején Hammeum nevű település állt a mai városka helyén.</p>

Az ásatást vezető archeológus azt mondta: a fürdő hatalmas épületegyüttes volt. Julka Kuzmanovics-Cvetkovics hozzá tette: "a lelet azért is különleges, mert eddig nem sokat tudtunk az ókori Hammeumról. Találtunk már római templomokat és tudjuk hogy a Hiszar hegyen erődromok is vannak, ám azokat még nem tártuk föl"- mondta az archeológus. Kuzmanovics-Cvetkovics szerint a fürdő és környéke volt az egykori település központja. További ásatások egyelőre nem lehetségesek, mert a romok a mai Prokuplje házai, utcái alatt fekszenek.

Az ásatáson eddig több edénytöredéket, poharat is találtak, illetve néhány sírt is sikerült föltárni, amelyben ékszerek is voltak. A leleteket a városi múzeumban állítják ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!