Friss hírek

2008.07.29. 09:48

Tudományos világszenzáció Debrecenből - "A saját bőrünk is drogozik" - CSAK HÁTTÉR

<p>"Az emberi bőr is drogozik!, A test saját marihuánája jó a bőrnek!" - Ilyen szalagcímek alatt számoltak be az elmúlt napokban az amerikai hírportálok - köztük az MSNBC és a Fox News - a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezéséről. A magyar tudósok -a világon először- mutatták ki, hogy a leginkább kábítószerként ismert marihuána hatóanyagaihoz hasonló vegyületeket termel a faggyúmirigy az emberi bőrben. A szenzációs orvosi felfedezés a tudósok szerint 4-5 múlva megoldás lehet a pattanásos bőr és a súlyos bőrszárazság kezelésére.</p>

Dr. Bíró Tamás tudományos publikációja az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb kísérleti biológiával foglalkozó társaságának szaklapjában a The FASEB Journal hasábjain jelent meg. A debreceni tudós és kollégái felismerték, hogy a bőrben termelt marihuána-szerű vegyületek, hogyan befolyásolják a faggyúmirigy zsírtermelését. A tudományos szenzáció eredményeként megoldódhat például a pattanásos, gyulladt bőrű tinédzserek problémája.

A Debreceni Egyetem docense azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy véleménye szerint, a felfedezés nyomán 4-5 éven belül biztos, -hogy ha nem is gyógyszerek,- de mindenképpen valamilyen gyógyhatású készítmények piacra kerülhetnek. Nagyon nagy előnye a faggyúmirigyet célzó kutatásoknak, hogy ezeket a szereket a bőrre adagolva pl. krém formájában is alkalmazni lehet - mondta Bíró Tamás.

Egy amerikai felmérés adatai szerint a 12 és 25 év közötti fiatalok 85%-a szenved a gyulladt pattanásoktól illetva a testet beborító acnés megbetegedésektől. A kutatók szerint hasonló a helyzet Magyarországon is. A kísérletek biztatóak, a felfedezés iránt nemzetközi kozmetikai cégek is érdeklődnek.

A felfedezés elsősorban a pattanásos és a szárazbőr kezelésében hasznosítható. A szakemberek szerint a vegyületekkel akár a hajnövekedés zavarai is gyógyíthatóak lehetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!