Friss hírek

2008.07.28. 10:20

TUDOMÁNY - A jövő golyóálló mellényét a halak dinoszauruszáról lehetne koppintani

<p>A jövő katonáinak bombabiztos, de könnyű személyi páncéljához "a halak dinoszaurusza" szolgálhat mintául. Az amerikai védelmi minisztériumnak dolgozó tudósok behatóan tanulmányoznak egy halat, amely nyugat-afrikai iszapos tavakban él, és családfáját 96 millió évre lehet visszavezetni.</p>


Ez a Polypterus senegalus, a sokúszóscsukák nemzetségének egyetlen faja. Egy nagyon ősi élőlény egyetlen mai képviselője.

Az angolnához hasonló kinézetű (de nem az angolnák közé tartozó) ragadozó hal körülbelül 40 centi hosszú. Több rétegben elhelyezkedő pikkelyzete nagyon jól véd ütés és szúrás ellen.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósai nanoszintű mérésekkel vizsgálták ennek a halnak a pikkelyeit. A nanométer a milliméter egy milliomod része.

Kiderült, hogy egy pikkely négy rétegből áll. A tudósok laboratóriumi körülmények között szimulálták a pikkelyek ellenállását harapással szemben. Azt állapították meg, hogy a pikkely kiváló energiaelnyelő tulajdonságokkal rendelkezik az egyes rétegek eltérő összetétele, alakja, vastagsága és a rétegek egymáshoz kapcsolódásának módja miatt.

Az MIT egyik anyagtudományi professzora, Christine Ortiz szerint e hal pikkelyének a tanulmányozása segíti a biológiai minták alapján létrehozott anyagszerkezetek fejlesztését. A pikkely energiaelnyelő képességét közvetlenül lehetne hasznosítani emberi személyi páncélok tervezésekor - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!