Friss hírek

2008.07.31. 18:08

Szabálytalanságokra hivatkozik Karadzsics- ismertették a vádakat Hágában

<p>"Számos szabálytalanságot vélek felfedezni az itt tartózkodásom, valamint az intézményhez (Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság) fűződő kapcsolatom ügyében"-mondta csütörtökön a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnök, Radovan Karadzsics, amikor bírája elé vezették, aki hivatalosan is ismertette vele az ellene felhozott vádakat. Karadzsicsot összesen 11 pontban -köztük népirtással és emberiesség elleni bűncselekményekkel- vádolják a 1992- és 1995 közti boszniai háborúban játszott szerepe miatt.</p>

A boszniai szerbek egykori vezetőjét 13 éves bujkálást követően a múlt héten Belgrádban fogták el. Karadzsics az utóbbi években álnéven élt a fővárosban és természetgyógyászként dolgozott. Arcát egyébként teljes, hosszú ősz szakáll borította, így Karadzics felismerhetetlenné vált.

Első meghallgatásán a volt boszniai szerb vezető azt mondta a bírónak, Alphons Orie-nak , hogy " önt félretájékoztatták az őrizetbe vételemnek napját illetően." Karadzsics ezenkívül Hágába való szállítása ügyében szabálytalanságokra hivatkozott, amikor a bíró felolvasta a vádpontokat. Radovan Karadzsics egyúttal közölte: önmaga védője lesz az ellene indított eljárásban - hozzátéve, hogy munkáját egy meg nem nevezett tanácsadó segíti majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!