Friss hírek

2008.07.24. 12:46

Rekordszámú bejelentést kapott az EU élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszere

<p>Rekordszámú, több mint 7300 riasztást és bejelentést kapott tavaly az Európai Unió élelmiszerbiztonsági gyors riasztási rendszere, a RASFF, adta hírül csütörtökön az EurActiv európai uniós hírportál. A riasztások zöme nehézfémekkel szennyezett halkészítményekre érkezett. Országok szerint nézve a legtöbb bejelentést kínai termékekre tették.</p>


Andrulla Vasziliu, az Európai Bizottság egészségügyi biztosa szerint az a tény, hogy 2007-ben 600-zal több riasztás és bejelentés érkezett, mint korábban, nem azt jelenti, hogy kevésbé volnának biztonságosak az élelmiszerek, hanem azt, hogy a gyors riasztási rendszer jól működik.

A riasztások 21 százaléka vonatkozott dioxinnal és higannyal szennyezett halkészítményekre. A halat 13 százalékkal követték a hústermékek, és 12 százalékkal a zöldségek és gyümölcsök (a növényvédő szerek miatt).

Gyakori téma volt még a joghurtokban talált idegen testek (üvegcserepek) vagy a penész.

Országok szerint a riasztások 65 százaléka olyan élelmiszerre vonatkozott, amelyet az Unióban gyártottak.

A figyelmeztető bejelentések közül legtöbbet kínai, török és Egyesült Államokbeli élelmiszer miatt adták ki.

A gyors riasztási rendszer 2002-ben jött létre azzal a céllal, hogy az uniós tagállamok élelmiszerügyi hatóságai gyorsan tudják egymást tájékoztatni a kockázatos termékekről, és ez alapján az Unió, illetve a többi érintett tagállam hatóságai gyorsan tudjanak intézkedni.

A rendszer részvevői riasztást akkor adnak ki, ha azonnali intézkedést követelő problémát észlelnek. Konkrétan, ha a veszélyes élelmiszer valamelyik tagországban már kijutott a piacra.

Tájékoztató bejelentést akkor tesznek a tagországi hatóságok, ha olyan kockázatos élelmiszert találnak, amellyel kapcsolatban más tagállamnak nincs teendője, mert a termék nem jutott ki az illető országból. A legtöbb tájékoztató bejelentést olyan ország teszi, amely az EU külső határán van, és olyan import készítményt észlel, amely nem felel meg a közösségi előírásoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!