Friss hírek

2008.07.24. 13:18

OLIMPIA - Utolsó esély a Kínába készülő szurkolóknak, hogy beadassák a védőoltásokat

<p>Már csak 15 nap van az idei olimpiáig, amire több száz magyar szurkoló is Kínába utazik. A hepatitis és egyéb fertőzések elleni védőoltások 10-14 nap alatt biztosítanak védettséget, vagyis a turistáknak a napokban mindenképpen be kell adatniuk őket.</p>

Az augusztus 8-án kezdődő pekingi nyári olimpiai játékokra több száz magyar sportrajongó is Kínába utazik, hogy a helyszínen szurkolhasson a kedvenceinek. A délkelet-ázsiai térségben azonban fel kell készülni néhány olyan fertőzés lehetőségére, amelyek Magyarországon és Európában sem jellemzőek. Az egyik a hepatitis, amelynek az előfordulása itthon 0,3 százalék, míg Kínában a lakosság 20-30 százaléka betegedett meg. A hepatitis-B elsősorban vérrel és testváladékokkal terjed, vagyis nagy a veszély, hogy szexuális úton el lehet kapni. A másik veszélyforrás a hastífusz, ami egyes országokban időnként járványos méreteket is ölt, Magyarországon viszont évente 1-2 "importált" esetet diagnosztizálnak az orvosok olyanoknál, akik külföldről hozták haza a betegséget. A fertőzések elleni védőoltások a beadástól számított 10-14 napon belül nyújtanak védettséget, ráadásul a hepatitis-elleni készítményből két oltásra van szükség - mondta a Független Hírügynökségnek Ócsai Lajos, ! az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője.

Az olimpiára való felkészülés nem merülhet ki a repülő- és belépőjegyek, valamint a szállás lefoglalásában - tette hozzá Ócsai Lajos. Idegen országokban a turisták jelentős része küzd az úgynevezett "utazási hasmenéssel", amit szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok, egyéb mikrobák okoznak. A szakember ezért óva int mindenkit attól, hogy Kínában "fejest ugorjon" a helyi piacok kínálatában. A magyar gyomor nincs hozzászokva a helyi ételekhez, fűszerekhez, ráadásul ezeknek a higiéniája és az ellenőrzése is sokszor hiányos.

Ugyancsak nagyon fontos, hogy kizárólag ivóvíz minőségű vizet fogyasszanak. Magyarországon hozzászoktunk, hogy a csapból folyó víz minősége kiváló és bátran fogyasztható, ám ez a világ számos országában nem így van. Ócsai Lajos azt nem tudta megmondani, hogy Kínában iható-e a csapvíz, ezért azt javasolja, hogy csak olyan helyen igyanak a turisták, ahol megbízható információjuk van arról, hogy a víz egészségre nem ártalmas. Ha nem iható a csapvíz, akkor abból nemcsak inni nem szabad, de olyan zöldséget, gyümölcsöt sem ajánlatos fogyasztani, amit abban mostak meg és nem biztonságosak az abból készült jégkockák sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!