Friss hírek

2008.07.31. 09:57

OLIMPIA: a NOB beleegyezett az internet cenzúrázásába

<p>A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a háttérben, csendben megegyezett a kínai hatóságokkal, hogy a külföldi újságírók mégsem juthatnak cenzúrázatlan internethez - közölte csütörtökön a NOB sajtóbizottságának vezetője. Közben az olimpiai szervezőbizottság szóvivője újra megerősítette, hogy blokkolva lesznek oldalak a pekingi sajtóközpontban, mert azok nem felelnek meg a kínai törvényeknek.</p>

"Kevés internetes oldal blokkolva van, leginkább azért, mert megsértik a kínai törvényeket" - közölte a pekingi olimpia szervezőinek szóvivője újságírókkal, akik afelől érdeklődtek, hogy meg lesz-e szüntetve a cenzúra. Szun Vej-tö elmondta: reméli, hogy a külföldi média tiszteletben tartja a kínai törvényeket, amelyek nem engedik netes oldalaknak, hogy "illegális, vagy a nemzeti érdekeket sértő híreket közöljenek".

Kínai tisztségviselők a külföldi újságíróknak teljes szabadságot, valamint korlátlan hozzáférést ígértek az internethez az olimpiai idejére, amikor nekik ítélték a rendezési jogot. Jacques Rogge NOB-elnök két hete az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában kijelentette: nem lesz cenzúrázva az internet, és most először a külföldi média szabadon tudósíthat Kínából.

A NOB azonban úgy tűnik csendes, háttérben zajló tárgyalások után beleegyezett az internet cenzúrázásába - közölte a NOB sajtóbizottságának vezetője. Kevan Gosper, aki egy nappal korábban még kemény fellépést ígért a szabad internet-hozzáférés elérésére, elmondta, hogy őt is meglepetésként érte a megegyezésről szóló hír. A NOB-elnök korábbi, szabad internetet ígérő kijelentéséről kérdezve Gosper azt válaszolta: "ezt mondtuk folyamatosan, de a jelek szerint közben egy másfajta megegyezés született máshol".

A már megnyílt pekingi sajtóközpontban dolgozó újságírók elmondták, hogy nem tudták elérni az Amnesty International és a Human Rights Watch jogvédő szervezetek oldalait, valamint több híroldalt, köztük a BBC brit közszolgálati adó, és a német Deutsche Welle oldalát. Nem voltak elérhetőek a Tibet keresőszóval talált oldalak sem.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű sajtószabadságot védő szervezet arra biztatta az olimpiáról tudósító újságírókat, hogy kerüljék meg a kínai cenzúrát, és internetes oldalán több tippet és módszert is bemutattak az úgynevezett "Nagy Kínai Tűzfal" megkerülésére. Az RSF felhívta a Pekingbe utazó újságírót figyelmét arra is, hogy azzal a tudattal telefonáljanak és írjanak emaileket, hogy beszélgetéseiket a kínai hatóságok feltehetően figyelik és lehallgatják. A szervezet tippjeit azonban csak azok tudják megismerni, akik még nem indultak el Kínába, az RSF oldalát ugyanis blokkolták a kínai cenzorok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!