Friss hírek

2008.07.25. 15:44

NHH: ez év végéig az ország 59 százalékán már hozzáférhető a digitális televízió

<p>Ez év végéig az ország 59 százalékán már hozzáférhető legalább 5 digitális televízió adás, Budapest területén mobiltelefonon is lehet fogni az adást, míg 12-18 digitális rádió műsort az ország egyharmadán lehet élvezni - ezt vállalta a pályázaton nyertes Antenna Hungária Zrt. Pataki Dániel, a Nemezeti Hírközlési Hatóság elnöke, pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a digitális televízió adás vételéhez egy körülbelül 10 ezer forintba kerülő, úgynevezett set-top-box-ot kell vásárolni.</p>

Az Országgyűlés digitális eseti bizottsága pénteken hagyta jóvá az NHH javaslatát, hogy mind az országos digitális földfelszíni, mind pedig a didgitális rádió szolgáltatás üzemeletetésére kiírt pályázatot az AH nyerte el.

Az NHH elnöke közölte: a televíziós pályázaton a nyertes a maximálisan elérhető 100 pontból 88,5 pontot ért el, míg a másik pályázó a Digital Broadcasting 83,7 pontot kapott. A nyertes a nagyobb választékot kínáló fejlettebb technológiát, az mpeg-4-es tömörítési eljárást választotta és vetélytársánál kedvezőbb közszolgálati műsorszolgáltatási díjat ajánlott, ami azt jelenti, hogy a lakosságnak alacsonyabb előfizetési díjat kell fizetni.

Mindkét pályázó vállalta a mobiltelevíziózás beindítását, valamint az M1, M2, a Duna TV, a Viasat3, és a Humor1 ingyenes elérhetővé tételét, illetve interaktív kiegészítő digitális szolgáltatások nyújtását. Emellett elérhető lesz az ATV és a Hír TV, ám még nem biztos, hogy ingyenesen. Az RTL Klub és a TV2 90 napon belül dönthet, hogy benne kíván-e lenni a digitális műsosrszórásban.

A televíziós műsorszóró pályázat nyertese a minimális 300 millió forint helyett 360 millió forintos egyszeri díjat fizet, plusz az éves árbevétel 3 százalékát. A másik pályázó 400 millió forintos egyszeri és 3 százalékos árbevétel-alapú díjjal pályázott.

A rádiós pályázaton az AH 90, a Magyar Rádió pedig 85,2 pontot szerzett. A nyertes rádiós szolgáltató vetélytársánál kedvezőbb közszolgálati műsorszórási díjat ajánlott. A digitális rádió sugárzásnál az MR 3 csatornája, a Katolikus, az Info, a Klub és a Lánchíd rádió lesz elérhető.

A rádiós műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogáért kiírt pályázat nyertese 60 millió forintos egyszeri díjat fizet az előírt minimálisan 50 millió forint helyett, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig az előírt minimumnak megfelelően az éves árbevétel 0,5 százaléka. A másik pályázó 125 millió forintos egyszeri és 3 százalékos árbevétel alapú díjjal pályázott.

Mind a televíziós, mind a rádiós pályázat nyertese 12 évre szóló - úgynevezett multiplex - üzemeltetési jogosultságot nyert el.

Az NHH 45 napon belül megköti a szerződést a nyertessel. Azt követően a vesztesek 30 napon belül megtámadhatják a döntés a Fővárosi Ítélőtáblánál, amelynek gyorsítot t eljáérással 30 napja van a döntés meghozatatlára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!