Friss hírek

2008.07.21. 10:00

Még mindig várják a segítséget, de újabb vakvezető kutyákat adnak át hétfőn a kirabolt csepeli kiképzőiskolában

<p>Folyamatosan érkeznek a felajánlások a csepeli vakvezető kutyakiképző iskolának, amelynek telephelyéről bő egy hete a fémtolvajok mindent elvittek, amit tudtak. Az intézménynek még így is több millió forintra és munkásokra lesz szüksége, hogy a teljes kerítést lecserélhesse. A munka a gondok ellenére gőzerővel halad, hétfőn újabb három sérült ember veheti át a kiképzett vakvezető kutyáját.</p>

Nem kímélték a fémtolvajok a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének vakvezetőkutya kiképző iskoláját június 9-re virradóra. A tettesek leszerelték a fémkaput és a kerítést több száz méteren, sőt magukkal vitték a speciálisan vakvezető kutyák kiképzésére kifejlesztett fém akadályokat is, amelyeket nagyon nehéz pótolni. Amit nem tudtak felnyalábolni a tanpályán, azt úgy megrongálták, hogy alig lehet velük dolgozni. A fémtolvajok több millió forintos kárt okoztak.

A történtek óta folyamatosan érkeznek a pénzadományok, és a munkaerő-felajánlások. Amit tudtak, átmenetileg pótoltak, hogy a munka ne álljon le, de ezek mind ideiglenes megoldások. A tanpálya teljes biztonságához végig új kerítésre lesz szükség, mert ami a régiből megmaradt, azt már nem lehet felújítani. Egyelőre azon gondolkodnak, hogy az újat betonból vagy műanyagból készíttetik el, nehogy újra kedvet kapjanak a fémtolvajok. Ennek függvényében dől el, hogy milyen segítségre lesz még szükségük - mondta a Független Hírügynökségnek Vasteleki Péter, a csepeli Vakvezető Kutyakiképző Iskola vezetője.

Várják azoknak a cégeknek, vállalkozóknak a segítségét, akik építőanyagot vagy munkásokat tudnak adni, esetleg vállalnák az egész kerítés rendbe tételét. Aki pedig pénzzel szeretné segíteni az újjáépítést, az a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének számlaszámára utalhat: 11714006-20012704.

A csepeli intézményben a szakemberek ideiglenes akadályokat építettek, így a vakvezető kutyák kiképzése az elmúlt másfél hétben is folytatódott. Ez azért is fontos, mert hétfőn újabb kutyaátadás kezdődik - tette hozzá Vasteleki Péter. Ez azt jelenti, hogy újabb három vak és gyengénlátó ember kap maga mellé társat. A leendő gazdik hétfőtől kezdve "összebútoroznak" a kutyáikkal a kiképző központban. A következő két hétben megismerik a vakvezető kutya szokásait, megtanulják az ápolásukat, valamint elsajátítják azt a jelzésrendszert, amivel a vakvezető kutya informálja őket az útjukba kerülő akadályokról. Emellett szintén a héten kezdődő tanfolyamra úgynevezett reflex felfrissítésre behívtak 6 olyan gazdát is, akiknek már van kiképzett vakvezető kutyájuk - mondta az intézményvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!