Friss hírek

2008.07.30. 13:03

Különbözőképpen értékelik a WTO tárgyalások kudarcát a világban

<p>A világ gazdasági nagyhatalmai és a fejlődő országok egymást hibáztatták szerdán a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) kedden zátonyra futott, élelmiszer vámtarifákról szóló vitája miatt, és abbéli reményüknek adtak hangot, hogy a törekvések még "nem halottak". A világhatalmak sajnálkozásukat fejezték ki a sikertelen tárgyalások miatt, és arra figyelmeztettek: a legszegényebb országok fognak emiatt szenvedni.</p>

Az Egyesült Államok üzleti lobbistái elmarasztalták Kínát és Indiát, amiért kitartanak farmereik védelme mellett. "India és Kína feltörekvő hatalmak, de a nagyobb hatalommal nagyobb felelősség is jár" - tudatta nyilatkozatában az amerikai Kereskedelmi Kamara.

Ezzel szemben Kína azt állítja: a fejlett hatalmak túl sokat törődnek a saját érdekeikkel. A Xinhua hírügynökség szerint ez a rövidlátó és önző viselkedés okozta a WTO találkozó eredménytelenségét, és komoly következmények sorozatához fog vezetni. Kína az Egyesült Államokat és Indiát hibáztatja a kudarcért, amiért azok "nem voltak képesek áthidalni az álláspontjaik közötti szakadékot."

Az afrikai országok egy csoportja nevében a kenyai kereskedelmi miniszter, Uhuru Kenyatta szintén csalódottságának adott hangot, mivel szerinte ezzel aláaknázták a szegénység elleni küzdelmet. "Afrikának az igazságos kereskedelem megteremtésével kellene kitörnie a szegénységből, nem pedig segélyekkel" - mondta.

Kedden Mariann Fischer-Boel, az Unió mezőgazdaságért is felelős biztosa sajnálatának adott hangot.. Azonban az Unió tagállamainak álláspontja sem egységes és bár az Európai Bizottság korábban már elfogadta a javaslatot, a ratifikációs folyamatot akár egyetlen ország is megakadályozhatta volna, amennyiben Genfben eredményes lett volna a vita.

Magyarország már a tárgyalások zátonyra futása előtt kijelentette: soha nem hagyja jóvá az új egyezményt, és a WTO-ban is kész megvétózni a javaslatcsomagot. Magyarország mellett Franciaország, Olaszország és Litvánia is keményen ellenzi a javaslatot, míg Görögország, Portugália és Írország megfontolandónak tartja.

Az olasz mezőgazdasági miniszter, Luca Zala is üdvözölte a genfi tárgyalások sikertelenségét, mondván: a "bármilyen áron való" megegyezés súlyosan érintette volna az olasz mezőgazdaságot. Szerinte a megegyezés nem csak az olasz, hanem az európai agráriumot általában büntette volna.

A WTO 2001-ben kezdődött dohai fordulójának célja a kereskedelmi korlátok csökkentésével megteremteni a szabad kereskedelem lehetőségét a különböző fejlettségű országok között. A lezárás érdekében indított, Genfben zajló tárgyalások kilenc nap után feneklettek meg, mert az Egyesült Államok és India nem tudtak megállapodni. Amerika nem egyezett bele abba az indiai javaslatba, amelyet Kína és Indonézia is támogatott, hogy az olcsó mezőgazdasági import ellen a nagy agrárnépességgel rendelkező országok megvédhessék gazdálkodóikat.

A WTO tervezetének értelmében jelentősen mérsékelték volna az Európán kívülről érkező agrár- és ipari termékek vámját. Az Európán kívüli országokba induló termékek esetében a vámok viszont ennek kevesebb, mint fele mértékben csökkentek volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!