Friss hírek

2008.07.21. 10:38

Kommandósok Soroksáron - vizsgálják hogy szakszerű volt-e az akció

<p>A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese elrendelte a július 17-én, a XXIII. kerületi Vadevezős utcában végrehajtott - és jogvédők által kifogásolt - akció szakmai felülvizsgálatát. A múlt csütörtökön hajnalban a kommandósok hajtottak végre ellenőrzést több családi házban is a soroksári Vadevezős utcában. A Roma Sajtóközpont korábban azt állította, hogy a családok tagjait kirángatták az "ágyból és szobákból", órákig kellett állniuk az udvaron, majd a rendőrök elmentek. A rendőrség szerint egy körözött gyilkost és egy rablót kerestek.</p>

A Roma sajtóközpont korábbi tájékoztatása szerint július 17-én hajnalban a soroksári Vadevezős utcában több családra is rárontottak a fegyveres kommandósok. Állításuk szerint fiatalokat és nőket "rángattak ki az ágyból és szobákból". Beszámolójuk szerint többeknek az udvaron órákon át kellett térdepelniük, majd a kommandósok igazoltattak mindenkit és elmentek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság ezután közölte, hogy valóban ellenőrzést tartottak a Vadevezős utca néhány családi házánál, mert két körözöttet kerestek: egyiküket emberölés, a másikat pedig rablás és más súlyos bűncselekmények miatt. Olyan információjuk volt, miszerint a keresettek az érintett házakban bujkálnak. A nagy létszámot éppen a súlyos bűncselekmények és "az elkövetők személyiségéről beszerzett információk" tették szükségessé - fogalmaz a közlemény.

A rendőrség hétfőn már arról tájékoztatott közleményében, hogy a Roma Sajtóközpont közleményére reagálva a főkapitány bűnügyi helyettese vizsgálatot rendelt el, hogy kiderüljön, valóban szakszerűek voltak-e a célkörözési alosztály intézkedései. Ennek eredeményeiről rövid időn belül tájékoztatást is ígért a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!