Friss hírek

2008.07.31. 15:25

Jövő év második felében folytatódhatnak a WTO tárgyalások

<p>Várhatóan 2009 nyara előtt nem folytatódnak a tárgyalások a mezőgazdasági vámok és a támogatási rendszer átalakításáról - mondta Garamhegyi Ábel, a külgazdaságért felelős kormánybiztos a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. A szakállamtitkár hozzátette: bár örülnek annak, hogy végül nem fogadták el a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) ezzel kapcsolatos - többek között Magyarországot is hátrányosan érintő - javaslatát, de ekkora erőfeszítéssel jó megoldást is születhetett volna.</p>

Egy új, kiegyensúlyozottabb csomagról Magyarország bármikor kész tárgyalni - mondta Garamhegyi Ábel, de szerinte ennek nincs politikai realitása 2009 második feléig, előtte ugyanis Amerikában, illetve az Európai Bizottságban is választások lesznek.

A WTO tervezetének értelmében jelentősen mérsékelték volna az Európán kívülről érkező agrár- és ipari termékek vámját. Az Európán kívüli országokba induló termékek esetében a vámok viszont ennek kevesebb, mint felével csökkentek volna. Ez Magyarországot is rendkívül hátrányosan érintette volna.

A WTO a 2001-ben kezdett tárgyalásokon a kereskedelmi korlátok csökkentésével akarta megteremteni a szabad kereskedelem lehetőségét a különböző fejlettségű országok között. A lezárás érdekében indított, Genfben zajló tárgyalások kilenc nap után, kedden feneklettek meg, mert az Egyesült Államok és India nem tudtak megállapodni. Amerika nem egyezett bele abba az indiai javaslatba - amelyet Kína és Indonézia is támogatott -, hogy az olcsó mezőgazdasági import ellen a nagy agrárnépességgel rendelkező országok megvédhessék gazdálkodóikat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!