Friss hírek

2008.07.30. 15:39

Ismét helyzet van, ezúttal a léalmával

<p>Ismét helyzet van, a meggy és a görögdinnye után az ipari almával - mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének szerdai sajtótájékoztatóján Péter Mihály elnökségi tag. Ezúttal is amiatt háborognak a termelők, hogy a felvásárlók mélyen az önköltség alatti árat kínálnak. A jövő héten valószínűleg egy asztalhoz ülteti az érdekelteket az agrárminiszter, de hosszú távon a megoldás az ilyen piaci anomáliákra a dán típusú szövetkezés lenne.</p>

Az ipari feldolgozásra szánt léalma termelői önköltségi ára 20-25 forint kilónként, a minimális hasznot is tartalmazó felvásárlási árnak legalább nettó 30-40 forintnak kellene lennie, de a felvásárlók 9-10-ért vinnék el. Emiatt a jelentős almatermelő Szabolcs-Szatmár gazdái elkeseredettek, és az agrárminiszter segítségét kérik a megfelelő felvásárlási ár meghatározása érdekében - írta levelében a Magosz szövetségi igazgatója, Budai Gyula Gráf Józsefnek. Az eddigi visszajelzés alapján abban reménykednek, hogy jövő héten egy asztalhoz ülhetnek a termelők a kereskedők és a miniszter - mondta Péter Mihály. Ha a tárgyalások eredménytelenek lesznek, a gazdák készek demonstrációra és blokádokra is.

Ebben a szezonban ez már a harmadik termék, amelyet veszteséggel tudnának eladni a termelők. A meggy esetében nagyon sokan le sem szedték a termést. Sok almásban pedig azon gondolkodnak, hogy felhagynak a termeléssel - mondta Péter Mihály.

A Független Hírügynökség kérdésére Péter Mihály elismerte, hogy a gazdák helyzetén az javítana sokat, ha saját kezükbe vennék a termény szállítását és elsődleges feldolgozását. Vagyis dán típusú szövetkezésre lenne szükség - mondta. Ehhez azonban egy új nemzedéknek kell felnőnie - tette hozzá.

A legfrissebb adatok szerint a gabonafélék betakarítása 87 százalékos, a termés nagyon jó minőségű, de nagy veszteséget okoz a múlt heti sok csapadék - mondta Obreczán Ferenc Magosz-főtitkár. Őszi búzából az 1,1 millió hektáron a korábban várt 5,2-5,3 helyett 4,6-4,7 millió tonna betakarításával számol a Magosz. Különösen a kisebb területen gazdálkodók kerültek rossz helyzetbe, mert nekik nem volt hová betárolniuk a termést az eső elől, emiatt sokan áron alul kénytelenek eladni a termést. Van külpiaci érdeklődés a magyar búza iránt, de az erős forint nehézséget okoz - összegezte tapasztalataikat a Magosz főtitkára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!