Friss hírek

2008.07.22. 17:28

Illegális forrásból származó faimport Európában

<p>Az Európai Unióba (EU) érkező faimport majdnem egyötöde illegális fakitermelésből származik - közölte kedden a Természetvédelmi Világalap (WWF), szigorúbb uniós szabályozást követelve a természetkárosító gyakorlat megszüntetésére. A WWF jelentése szerint a legtöbb illegálisan kivágott fa Oroszországból, Indonéziából és Kínából érkezik Európába.</p>

Az illegális fakitermelés megszünteti az erdők védelmi funkcióját, növeli az olyan természeti katasztrófák esélyét, mint az árvizek és földcsuszamlások, és erősíti a globális felmelegedést - magyarázta a szigorúbb szabályozást követelő WWF erdőgazdálkodással foglalkozó szakembere. Anke Schulmeister felhívta a figyelmet arra is, hogy az illegális fakivágások lejjebb nyomják a faárakat, ezzel gazdasági károkat is okoznak.

A WWF adatai szerint 2006-ban nagyjából 30 millió köbméternyi engedély nélkül kivágott fa, vagy fatermék érkezett az Európai Unióba, ami megegyezik Lengyelország éves fakitermelésével. Európában a jelentős papíriparral rendelkező Finnország mellett, főleg Németország, Nagy-Britannia és Olaszország számít a legnagyobb felvásárlónak.

A természetvédelmi világszervezet szigorúbb, európai szintű szabályozást követel az EU-tól, és komoly bírsággal sújtanák azokat, akik nem tudják bizonyítani, hogy a felvásárolt fa legális forrásból származik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!