Friss hírek

2008.07.25. 18:12

Idén háromszor több hátrányos helyzetű kap segítséget a felsőoktatásban

<p>Az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) adatai szerint idén valamivel több mint 4900 felvételiző kért többletpontot szociálisan hátrányos helyzete miatt, és közülük 1846-an jelezték, hogy részt vennének a gólyák beilleszkedését segítő, Katapult Mentorprogramban. Közülük összesen 1246 diákot vettek fel az idén; ők ősztől már biztosan kapnak segítséget. Ez háromszor annyi, mint a tavalyi szám - akkor ugyanis körülbelül 400-an kezdhették úgy az évet, hogy egy felsőbb éves hallgató segített eligazodni az egyetemi, főiskolai életben.</p>

A Katapult Mentorprogram célja, hogy megelőzze a hátrányos helyzetű fiatalok lemorzsolódást, illetve növelje a leendő diplomás munkaerőpiacon való elhelyezkedési esélyeit. A gólyák mellé egy-egy önkéntesen vállalkozó felsőbb éves hallgatót szerveznek. A tavalyi kezdőket összesen 139 felsőbb éves hallgató segítette - vagyis egy mentor alá 3-4 elsőéves tartozik.

Az idősebb egyetemisták odafigyelnek például arra, hogy a diákok időben feliratkozzanak a kurzusokra, hogy leadják a kollégiumi elhelyezéshez szükséges papírokat, és gondoskodnak arról is, hogy le ne maradjanak a hátrányos helyzetűek számára meghirdetett pályázatokról. Megismertetik őket a tanulmányi osztály működésével, de azt is elárulják a "kezdőknek", hogy melyik tanár szemináriumára érdemes feliratkozni, és milyen tanulókörbe, illetve klubba lehet járni. Kezdetben gólyatáborokat, a későbbiekben pedig más közösségi programokat, például filmklubot is szerveznek az eltérő kulturális hátterű diákoknak.

Bővebb információ a www.mentorhalo.hu honlapon található, de a 80/204-641-es zöld számon is felvilágosítást lehet kérni.

Az OFIK adatai szerint tavaly a programban résztvevő hallgatók 15 százaléka volt roma. Ez a harmincszorosa annak a 0,5 százaléknak, ami a felsőoktatásban a romák aránya - tájékoztatott a mentorprogram kommunikációs szakértője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!