Friss hírek

2008.07.19. 12:01

Hiperinfláció Zimbabwében: 100 milliárdos bankjegy

<p>Új bankjegyet hoz forgalomba a zimbabwei nemzeti bank, hogy a hiperinfláció miatti készpénzhiányon enyhítsen. Ezt szombaton jelentette be a hararei pénzintézet. Az új címlet névértéke 100 milliárd zimbabwei dollár, ami mintegy 550 forintnak felel meg. Az afrikai országban 2,2 millió százalékos az infláció - legalábbis hivatalosan. A szakemberek becslések szerint a valós szám 10 és 15 millió százalék közé tehető.</p>

Zimbabwében idén januárban adták ki a 10 millió dolláros bankjegyet. Áprilisban jött az 50 milliós, májusban a 100 és 250 milliós, majd nem sokkal később a 25 és 50 milliárdos bankó érkezett.

A becslések szerint a lakosság több mint 80 százaléka él a szegénységi küszöb alatt. Az üzletekben pedig az alapvető élelmiszerek is hiánycikknek számítanak. Az afrikai országban emellett a politikai helyzet is instabil a márciusi elnök- és parlamenti választások óta. Az ellenzék szerint jelöltje szerezte meg a többséget az államfői posztért folyó versenyben. Ám Robert Mugabe elnök és hívei ezt kétségbe vonták. Szerintük ugyanis Morgan Tsvangirai nem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát, ezért volt szükség a voksolás második fordulójának kiírására. Az újabb voksolás előtt azonban Tsvangirai bejelentette, hogy nem vesz részt az általa hazug, erőszakos színjátéknak nevezett választásokon, így a júniusi második fordulóban Robert Mugabe egyedüli jelöltként indult és nyert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!