Friss hírek

2008.07.25. 13:08

Gyermekrajzfilmmel népszerűsítik a szervátültetést Lengyelországban

<p>Lengyelországban gyermekrajzfilm készül a szervátültetésről, adta hírül pénteken internetes oldalán a Gazeta Wyborcza, a legnagyobb lengyel politikai napilap. Az ötletadó egy szervátültetési civil szervezet, amelynek vezetője részt is vett a forgatókönyv írásában.</p>


A Marzenie Adasia (Ádámka Álma) című film kis főhőse titkon beveszi nagyapja gyógyszerét, emiatt tönkremegy a mája. Csak szervátültetés segíthet rajta: anyukája májának egy darabkáját ültetik be a kisfiúnak. Meg is gyógyul, és mehet a hőn vágyott hőlégballonos bemutatóra. Repülés közben aztán ezt mondja: "Az élet klassz dolog, és milyen könnyű elrontani. Mi is lenne, ha nem létezne szervátültetés?"

Nem volt cél a rámenős felvilágosítás, mondja a rendező, Przemek Pietryszyn. Olyan szórakoztató mesét akartak létre hozni, amely azt sugallja a kisgyerekeknek, hogy a szervátültetés szerencsés megoldás. Ezért a film egyáltalán nem említi a halottakból vett szervek beültetését. Maga az operáció sem látható, mindössze képletesen van ábrázolva. Az orvos szimbolikusan átviszi a máj egy darabkáját az anyukától Ádámkának, mire mindenki ugrálni kezd örömében.

A rajzfilm készítői pszichológusokkal és pedagógusokkal is konzultáltak.

A transzplantációt népszerűsítő lengyel gyermekrajzfilm mindössze 7 perces lesz. Az alkotók tudatosan törekedtek a rövidségre, mert a reklámok és a komputeres játékok idejében minden gondolatközlésnek rövidnek kell lennie.

A film költségeibe beszállt a lengyel egészségügyi minisztériumm is. Az Ádámka álmát szeptembertől lehet megnézni a www.przeszczep.pl transzplantációs hírportálon. A szervátültetési civil szervezet később szeretné a filmet megjelentetni újságok, gyermeklapok weboldalain és gyermek tévéműsorokban is.

A szervezet képregényt tervez készíttetni Przemysław Saleta nehézsúlyú lengyel és Európa-bajnok ökölvívóról és kickbox világbajnokról, aki egyik veséjét transzplantációra a kislányának adta, és a műtét az apa számára kisebb komplikációt okozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!