Friss hírek

2008.07.21. 11:36

Feszültség Thaiföld és Kambodzsa között egy vitatott hovatartozású terület miatt

<p>Tárgyalóasztalhoz ültek hétfőn magas rangú thaiföldi és kambodzsai védelmi tisztviselők, hogy békésen úton oldjanak meg egy hat napja tartó katonai patthelyzetet egy vitatott hovatartozású területen. Nagyjából 1500 thaiföldi és kambodzsai katona áll egymással szemben múlthét kedd óta egy, a két ország határán lévő ősi hindu templomnál, amelyet a hónap elején vettek fel a világörökségi listára.</p>

A kambodzsai védelmi miniszter a thaiföldi hadsereg főparancsnokával ült le tárgyalni egy thaiföldi határvárosban, hogy megoldják a feszült helyzetet. A megbeszélések legfőbb célja, hogy a felek közötti szembenállás ne fejlődjön katonai konfliktussá.

A helyzetet bonyolítja, hogy Kambodzsában a jövő héten általános választásokat tartanak, és az újraválasztására készülő kormányfő emiatt nem vonhatja ki a területről a kambodzsai csapatokat. A thai főparancsnok közölte is, hogy a tárgyalásokon figyelembe veszik a kambodzsai választásokat, és időt kell adniuk a kambodzsai kormánynak.

A katonai szembenállás múlthét kedden alakult ki a két ország határán álló Preah Vihear templom körül, miután a kambodzsai hadsereg letartóztatott három, a templom területére bemászott thaiföldit. Bár a három thaiföldit pár óra múlva szabadon engedték, a thai hadsereg katonákat vezényelt a határvidékre, és Kambodzsa is oda küldte egységeit.

A 11. századi hindu templomot 1962-ben a hágai nemzetközi bíróság Kambodzsának ítélte, de a körülötte lévő 4,6 négyzetkilométeres terület hovatartozását nem sikerült rendezni, és mindkét ország a magáénak tekinti.

A terület feletti, több évtizede tartó vita azután erősödött fel, hogy a hónap elején az ENSZ, kambodzsai jelölés után felvette a világörökségi listára a templomot. Az újraválasztásra készülő kambodzsai kormány a döntést nemzeti győzelemként értékelte, és több nagy ünnepséget rendezett tiszteletére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!