Friss hírek

2008.07.29. 17:34

Egyel kevesebb abszolút monarchia - Tonga királya csökkenti hatalmát

<p>A csendes-óceáni Tonga királya, V. György Tupou megerősítette, hogy kész átadni hatalmát a népnek - közölte kedden az uralkodó szóvivője. A király apja két évvel ezelőtti halála után vált a 169 kis szigetből álló ország vezetőjévé, de hivatalosan csak három nap múlva, pénteken koronázzák királlyá.</p>

Tonga királya önként feladja hatalmát, hogy kielégítse demokráciára vágyó népének kívánalmait - áll az uralkodó szóvivőjének közleményében. Az emberek azt szeretnék, hogy nagyobb képviseletük legyen a választott parlamentben, és a király egyetért velük - közölte a szóvivő.

A kis szigetekből álló csendes-óceáni alkotmányos monarchia az egyik utolsó olyan ország a földön, ahol a király abszolút uralkodóként kormányoz. Az uralkodó azonban kész átadni az ország irányítását a kormányfőnek, és a legtöbb kérdésben már a miniszterelnök döntései lesznek mérvadóak.

A szóvivői közlemény szerint a 2010-es parlamenti választásokat már egy demokratikusabb választási rendszer alapján tartják, amely nagyobb képviseletet biztosít az embereknek. Jelenleg a 32 fős, egykamarás parlamentbe kilenc képviselőt választanak az állampolgárok, a többi helyről a király, és a nemesek döntenek.

A Svájcban, Ausztráliában, majd az Oxford Egyetemen tanult V. György Tupou, más néven V. Siaosi Tupou 2006-ban, apja halála után vette át a hatalmat, demokratikus változásokat ígérve. 2006 novemberében demokráciát követelő lázadás tört ki az ország fővárosában, nyolc ember halálát, és a város üzleti negyedének szinte teljes lerombolását eredményezve.

V. György Tupoút hivatalosan csak három nap múlva, augusztus elsején koronázzák királlyá. Egy héttel ezelőtt pedig bejelentették, hogy a király, teljesítve korábbi ígéretét, eladta állami cégekben lévő részesedését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!