Friss hírek

2008.07.31. 14:52

Csak tájékozódott a rendőr a Fidelitas sajtótájékoztatóján

<p>Észrevette a transzparenssel gyülekező embereket, ezért ment oda egy rendőr csütörtök délelőtt a fővárosi Ferdinánd hídon tartott Fidelitas sajtótájékoztatóra - közölte csütörtökön kora délután a rendőrség. Közben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője ismét Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterhez fordult amiatt, hogy az egyenruhások miért igazoltatták az egyik szervezőt.</p>

A Fidelitas csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatót a Ferdinánd hídon, amikor egy rendőrautó érkezett a helyszínre. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kora délutáni tájékoztatása szerint a járőr észrevette, hogy többen transzparensekkel gyülekeznek a hídon, ezért ment oda. Nem utasításra, hanem önállóan járt el. Megkérdezte, milyen rendezvényről van szó, majd mikor kiderült, hogy sajtótájékoztató, el is ment.

A rendőrség közleményében leszögezte, hogy a közterületen tartott sajtótájékoztató nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá, így azt nem kell bejelenteni.

Közben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterhez fordult. Közleménye szerint ismét rendőrök jelentek meg a Fidesz délelőtti, közterületen tartott sajtótájékoztatóján. A rendőrök előbb kérdőre vonták, majd igazoltatták a Fidesz kommunikációs igazgatóságának munkatársát. Ezért Szijjártó Péter azt kérdezi Draskovics Tibortól: "miért érkeztek rendőrök a mai napon is a Fidesz közterületen tartott sajtótájékoztatójára?".

A napokban már volt hasonló ügy, a rendőrség ugyanis megbüntette Budai Gyulát, a Magosz szövetségi igazgatóját amiatt, hogy közterületen tartott sajtótájékoztatót és azt nem jelentette be. Később a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ezt visszavonta, arra hivatkozva, hogy Budai Gyula országgyűlési képviselő és mentelmi joga van. Valójában azonban nem parlamenti képviselő a gazdaszervezet vezetője.

Végül szerdán az Országos Rendőr-főkapitányság felülvizsgálatot rendelt el. Alkotmányjogászokkal egyeztetve ugyanis megállapították, hogy a sajtótájékoztató nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá, így azt nem kell bejelenteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!