Friss hírek

2008.07.23. 15:51

A török rendőrség újabb 20 embert vett őrizetbe az Ergenekon-ügyben

<p>Törökország szerte újabb 20 embert vett őrizetbe a rendőrség szerdán, az Ergenekon nevű terroristaszervezettel kapcsolatos nyomozás során. A vizsgálat még 2007 júniusában kezdődött, amikor egy isztambuli házban kézigránátokat találtak, amelyeket állítólag a jelenlegi török kormányzat megdöntésére akartak használni.</p>

Az ügyészek eddig 86 ember ellen hoztak fel terrorizmussal kapcsolatos vádakat az ügyben, tíz másik gyanúsított, köztük két négycsillagos tábornok pedig előzetes letartóztatásban ülve várja az ellene szóló vádakat. A szerdán őrizetbe vettek közül hárman annak a kis baloldali Munkáspártnak a tagjai, amelynek vezetője már a 86 vádlott között van.

A 86 Ergenekon gyanúsított elleni iratokban olyan vádak szerepelnek, mint "fegyveres terrorista szervezet létrehozása", "a kormány erőszakkal való megdöntésének kísérlete" valamint "fegyveres felkelésre való biztatás." Ezeket azonban még jóvá kell hagynia a bíróságnak ahhoz, hogy megkezdődhessen az eljárás. Az ügyészek más erőszakos cselekményekkel is vádolják az Ergenekont, egyebek mellett két, 2006-os robbantással is.

Az Ergenekon-ügy kiélezte a viszonyt a jelenlegi miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan és támogatói, akiket iszlamista gyökerűnek mondanak, valamint a világi Törökország hívei között. Ez utóbbiak szerint a kormány arra használja fel az Ergenekon-nyomozást, hogy megfélemlítse az ellenfeleit.

Eközben a miniszterelnök kormányzó pártját lehet, hogy törvényen kívül helyezik a törökországi szekularizált rendszer aláásása miatt. A török alkotmánybíróság jövő hétfőn kezdi az erről való vitát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!