Friss hírek

2008.07.27. 11:11

45-re nőtt az indiai merényletek áldozatainak száma

<p>A legfrissebb adatok szerint 45 ember vesztette életét az indiai Ahmedabadban szombaton végrehajtott robbanássorozatban - közölte a Press Trust of India hírügynökség vasárnap, hozzátéve, hogy 162 embert sérüléseik miatt továbbra is kezelnek. Korábbi rendőrségi jelentések 38 áldozatról számoltak be, miután az éjszaka folyamán kilenc sebesült életét vesztette a kórházakban.</p>

Helyi idő szerint szombaton este fél hét után mindössze 36 perc alatt legkevesebb 16 robbanás rázta meg a nyugat-indiai Gudzsarát állam kereskedelmi központjaként ismert Ahmedabad városát. Az időzített detonációkat okozó, nem túl nagy erejű pokolgépeket a nagyváros keleti részében, egy 10 kilométer sugarú körben hozták működésbe a tettesek. A célpontok között volt több kórház, egy piac, egy vasút és egy buszállomás is.

Az indiai rendőrség vasárnapi beszámolója szerint a hatóság emberei a robbanások után három további, fel nem robbant pokolgépet találtak a városban. A támadássorozat végrehajtójaként az Indiai Mudzsahedin nevű csoport jelentkezett, amely a 63 áldozatot követelő májusi dzsaipuri merényletért is vállalta a felelősséget.

A szombati merényletsorozat egy nappal azután történt, hogy a dél-indiai Bangalorban nyolc pokolgépet robbantottak fel ismeretlenek. A pénteki támadásoknak két halottja és tucatnyi sebesültje volt. A támadássorozatot követően az indiai kormányzat készültséget rendelt el a nagyobb városok - közte Bombay, Újdelhi és Dzsaipur - biztonsági szolgálatainál. Ezek a városok ugyanis korábban többször váltak már bombamerényletek célpontjaivá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!