Friss hírek

2008.07.26. 17:41

150 afrikai bevándorló ért partot Spanyolországban

<p>Több mint 150 illegális bevándorló ért partot a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken mindössze 24 óra alatt - jelentette az AFP szombaton.</p>

72 embert, köztük nyolc gyermeket találtak a spanyol hatóságok abban a kishajóban, amely a Kanári-szigeteken ért partot szombatra virradó éjszaka. Ketten olyan súlyos állapotban voltak, hogy kórházba kellett őket szállítani, a többieket átmeneti szállásokon helyezték el. Fél nappal korábban 80 afrikainak sikerült az átkelés, csónakjukban ugyanakkor egy 16 éves fiú holttestét is megtalálták - a fiatallal kiszáradás végzett a spanyol rendőrség szerint.

Dél-Európában mind nagyobb gondot okoz a feltartóztathatatlan menekültáradat. A legtöbben hajóval, gyakran életük kockáztatásával kelnek át a tengeren Afrikából. A múlt hónapban 55-en zsúfolódtak össze egy, a Kanári-szigetekre tartó hajóban, hatan közülük meghaltak, míg néhány nappal korábban a Földközi-tengernél 15-en fulladtak vízbe egy viharban.

Egy spanyol emberjogi szervezet szerint csak tavaly 921 ember halt meg, miközben megpróbáltak Európába jutni.

Közben Görögországban a menekültek elhelyezését bírálják civil csoportok. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) elnevezésű segélyszervezet szerint a Leszbosz szigetén lévő átmeneti táborban elviselhetetlenek a körülmények. A 400 főt befogadó állomáson az MSF szerint a hatóságok az életkörülmények legelemibb feltételeit sem teremtik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!