Friss hírek

2008.01.02. 20:55

Visszavonul Tom Lantos

<p>Nem indul a novemberi amerikai kongresszusi választásokon a magyar származású Tom Lantos képviselő, miután kiderült, hogy rákban szenved - jelentette be a politikus szerdán. A 79 éves Holokauszt-túlélőt 1980-ban választották be az amerikai képviselőházba, ahol 2007 januárja óta a külügyi bizottság elnökeként dolgozott.</p>

A kaliforniai politikusnál egy rutinvizsgálat derített fényt arra, hogy nyelőcsőrákban szenved, és a betegség, illetve a szükséges kezelés miatt úgy döntött, hogy nem indul újra posztjáért a novemberi választásokon - jelentette be Tom Lantos. Honlapján nyilvánosságra hozott közleményében a Budapesten született képviselő jelezte: soha nem tudja teljesen kifejezni háláját a nagy országként jellemzett Egyesült Államoknak. Ez az egyetlen ország, ahol egy nincstelen Holokauszt-túlélő tanulhatott, családot alapíthatott és abban a kiváltságban lehetett része, hogy életének utolsó három évtizedét a Kongresszus tagjaként tölthette - áll a közleményben.

Lantos 1928-ban született Budapesten zsidó családban, és 16 éves volt, amikor a náci Németország elfoglalta Magyarországot. Családja nem élte túl a népirtást, de a kékszemű, szőke hajú Lantos élve került ki a munkatáborból. 1947-ben ösztöndíjasként tanult az Egyesült Államokban, majd gazdaságtant tanított San Franciscóban. Először 1980-ban választották be a képviselőházba, ahol jelenleg 14. ciklusát tölti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!