Friss hírek

2008.01.29. 15:44

Vesztegetési botrány a büntetés-végrehajtásnál - két éve nyomoznak

<p>Két éve nyomoz a Budapesti Katonai Ügyészség a büntetés-végrehajtásnál történt korrupciós ügyben. Hét büntetés-végrehajtási tisztet, két ügyvédet és két civilt vesztegetéssel, illetve hivatali visszaéléssel vádolnak. A főtisztek pénzért soron kívül engedélyeztek beszélőt, vagy büntetés-félbeszakítást a raboknak. A tisztek közül már csak egy volt a hivatásos állomány tagja, de szolgálati viszonyát kedden felfüggesztették - közölte Dömény Sándor, a BVOP megbízott parancsnoka keddi sajtótájékoztatóján.</p>

A Budapesti Katonai Ügyészség még 2006-ban, egy bejelentés alapján indított vizsgálatot a vesztegetés ügyében - mondta el Dömény Sándor. A gyanúsítottak 11-en vannak, közülük heten voltak a büntetés-végrehajtás hivatásos állományában. Öt tiszt már nyugállományban van, egy közben más szervezethez került, a hetedik tiszt szolgálati viszonyát pedig kedden felfüggesztették. Ellene fegyelmi vizsgálat lefolytatására utasította a megbízott parancsnokot Juhász Gábor, az igazságügyi és rendészeti tárca államtitkára.

Dömény Sándor elmondta: eddig azért nem volt fegyelmi vizsgálat, mert az ügyészséggel abban állapodtak meg, hogy amíg tart az eljárás, nem vizsgálódnak ugyanabban az ügyben a BVOP részéről is. A megbízott parancsnok a Független Hírügynökség kérdésére közölte: nem tudja, hogy az öt tiszt nyugállományba vonulása összefügg-e az ellenük indult eljárással. A nyugállományba vonulás azonban nem befolyásolja az eljárást. A hatodik tiszt már más szervezet tagja, de hogy melyiké, azt a megbízott parancsnok nem árulta el.

Dömény Sándort reggel Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára szóbeli figyelmeztetésben részesítette elöljárói intézkedés elmulasztása miatt. A megbízott parancsnok újságírói kérdésre elmondta: előfordulhat, hogy emiatt nem nevezik ki véglegesen a vezetői posztra.

Kedden a Budapesti Katonai Ügyészség vezetője, Hegedűs Antal is tartott tájékoztatót az ügyben. Elmondta: az egri és a tököli börtön 2005-2006-os parancsnokai, illetve a tököli BV kórház akkori főorvosa is a gyanúsítottak között van. A hét tiszt mindegyike aktív állományban volt, mikor a bűncselekményeket elkövették. A vádlottak között van az egyik rab is, akinek a feljelentése alapján indult a nyomozás.

A katonai ügyészek szerint a BV parancsnokok pénzért biztosítottak különböző előnyöket tehetősebb fogvatartottaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!