Friss hírek

2008.01.02. 14:35

Rácz Jenő: újra megszavazza a parlament az egészségbiztosítási törvényt, a járulékokat már nem lehet tovább emelni

<p>Az első Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere szerint februárig van idő az egészségbiztosítási törvény átgondolására, és célszerű lenne élni ezzel a lehetőséggel. Rácz Jenő a Független Hírügynökségnek úgy fogalmazott: az országgyűlési képviselő soha nem saját döntésből szavaz, ritka az önálló döntés, a pártfegyelem határoz meg mindent. A jogszabályt így újra meg fogják szavazni a tavaszi ülésszakban, és előtte főbb irányain sem változtatnak majd - tette hozzá.</p>

A köztársasági elnök az arany középutat választotta, mikor megfontolásra visszaadta a parlamentnek az egészségbiztosításról szóló törvényt - mondta Rácz Jenő. A volt miniszter szerint nem kérdés, hogy a jelenlegi helyzeten változtatni kell, de ő a szolgáltatási rendszernek a híve, nem a biztosítási versenyné. A beteg az új rendszerben információ hiányában nem lesz képes dönteni ugyanis arról, hogy mi a legjobb neki, éppen ezért lenne nagyon fontos segíteni neki eligazodni - tette hozzá.

Rácz Jenő szerint az Egészségügyi Minisztérium abban hibázott, hogy már a kezdetek kezdetén sokkal szélesebb körű tájékoztatást kellett volna nyújtania az embereknek a készülő új rendszerről. Most a legfontosabb feladat, hogy átgondolják a kérdéseket, és a legjobbat hozzák ki abból, ami lehetséges - fogalmazott. Szerinte folyamatosan korrigálva óvatosan kell bevezetni itthon az új egészségbiztosítási rendszert. A legnagyobb eredmény pedig az lenne, ha átláthatóvá válna, még akkor is, ha az egészségügy problémáit nem lehet azonnal megoldani - mondta.

Illúziókat kelteni azonban felesleges. Az egészségügy sehol sem működik tökéletesen, nem kell azt várni, hogy jövőre már minden betegségre megoldást tudnak majd javasolni az orvosok - fogalmazott Rácz jenő, aki most a veszprémi Csolnoky Ferenc Megyei Kórház igazgatója.

A volt miniszter szerint a járulékterhek már nem nagyon emelhetők, és ő nem is számít erre. A potyautasok kiszűrése, majd a rendszerbe állításuk viszont többletbevételeket eredményez majd. Arra azonban számítani lehet, hogy bizonyos ellátások kikerülnek majd a rendszerből, vagyis lehetséges, hogy idővel például kevesebb gyógyszer lesz támogatott - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!