Friss hírek

2008.01.29. 16:48

OLIMPIA - Hat halálos balesetet ismernek el a kínai hatóságok az építkezéseken

<p>Öt év alatt összesen hat építőmunkás vesztette életét a pekingi olimpiával kapcsolatos építkezéseken. Többszöri tagadás és módosítás után végül ezt ismerték el hivatalosan a kínai fővárosban.</p>

Már régóta keringtek ellenőrizetlen hírek arról, hogy az építkezéseken sok halálos baleset történt, elsősorban a feszített munkatempó és a biztonsági szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. A londoni Sunday Times nemrég azt írta, hogy már legkevesebb 10 halottja van a 91 ezer néző befogadására alkalmas pekingi fő-stadion, a Fecskefészek építésének. A lap szerint nagyon sok a baleset, de a szemtanúkat pénzzel vagy más juttatásokkal hallgattatják el.

Egy hete Li Ji-csong, munkavédelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy nincs tudomása egyetlen halálesetről sem, de vizsgálatot ígért. Hétfőn a pekingi Munkavédelmi Hivatal vezetője tartott sajtóértekezletet és azon azt mondta: összesen két halálos baleset volt, ami összefüggésbe hozható a Fecskefészek építésével: az egyik 2006-ban, a másik 2007-ben.

Másnap viszont - újabb újságírói kérdésekre - módosította ezt az adatot és azt mondta: "összesen hat halálos baleset történt az olimpiai építkezéseken". Aztán, újabb kérdésekre válaszolva hozzátette: volt még egy baleset, amelyben egy építőmunkás súlyosabn megsérült, meg még három, amely viszont nem igényelt kórházi ápolást.

A 2004-es athéni olimpia építkezéseinek feszített tempójában, amikor a munka gyakorlatilag 24 órán át folyt naponta, összesen 13 munkás vesztette életét valamilyen balesetben. Legalábbis ezt állították akkor görög szakszervezetek, amelyek gyászünnepséget is rendeztek akkor a 13 elhunyt dolgozó emlékére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!