Friss hírek

2008.01.30. 17:30

OLIMPIA: Esőmentesítenék a nyitóünnepséget

<p>Eső zavarhatja meg Peking történetének legnagyobb eseményét, az olimpiai játékok nyitóünnepségét, bár a kínaiak folyamatosan azon kísérleteznek: hogyan lehetne biztosan csapadékmentessé tenni augusztus nyolcadikát. A hónap Peking környékén jellemzően csapadékos.</p>

A pekingi meteorológiai szolgálat közlése szerint az ágyúval és repülőgéppel végrehajtott esőtlenítéssel már értek el sikereket, de egy vezető mérnök elárulta: még vannak hibatényezők. A csapadék mennyiségének csökkentése sikeres kis- és közepes méretű felhőknél, a nagyobbaknál azonban még nem mindig sikerül tökéletesen.

A folyamat lényege, hogy felhőkbe katalizátorokat, ezüst-jodid és folyékony nitrogént juttatnak, amelyek segítségével csökkentik a vízcseppecskék méretét, így kevésbé valószínű, hogy azok esőcseppekké formálódva a földre hullnak.

(Másik lehetőség, hogy gyorsítják az esőzést: ilyenkor kémiai sókat juttatnak a cseppekbe, ezek növelik méretüket, és a cseppek könnyebben lehullanak.)

Az augusztus jellemzően csapadékos Pekingben, a megnyitó- és a záróünnepségen az időjárás előrejelzés alapján 50-50 százalék az esély esőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!