Friss hírek

2008.01.02. 20:51

Maradt még Csepelen a galvániszapból - több volt, mint előzetesen becsülték

<p>Még mindig nem szállították el az összes galvániszapot Csepelről, bár az év vége volt a határidő. Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP csepeli frakcióvezetője és Illés Zoltán, a Fidesz környezetvédelmi szakértője szerdán járt a helyszínen, ahol elmondásuk szerint körülbelül 300 tonnányi galvániszap van még. A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója elismerte, hogy az egyik telephelyen maradt az anyagból, de azért, mert több galvániszap volt, mint amit előzetes felmérések mutattak.</p>

A csepeli galvániszap elszállítását ellenőrizte két fideszes képviselő szerdán. Kiderült, hogy körülbelül 300, ezer kilogrammos zsák van még azon a telephelyen, amelyben a csepeli önkormányzat is tulajdonos - mondta a Független Hírügynökségnek Németh Szilárd.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője közölte: választ várnak Fodor Gábor környezetvédelmi minisztertől arra, hogyan fordulhat elő, hogy a vállalt elszállítási határidő után tíz nappal még mindig legalább 300 tonna galvániszap van a csepeli telephelyen. Arra is kiváncsiak, hogy a szerződésben szerepel-e kötbér az időre el nem végzett feladatokért - mondta. Tóth Mihály csepeli polgármestertől pedig azt szeretnék megtudni, ellenőrizte-e az önkormányzat, mi folyik a részben a tulajdonában lévő teleken, ahol a galvániszapot tárolják, illetve ha tudta, miért nem értesítette hivatalból a képviselő-testületet.

Váradi József, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója a Független Hírügynökségnek megerősítette: a két csepeli telephely közül az egyiken valóban maradt még galvániszap. A szállítás csúszását az okozza, hogy a tényleges mérések szerint több anyag volt a helyszínen, mint amennyit az előzetes felmérések alapján vártak.

Mivel a galvániszap mennyisége meghaladta azt, amiről az eredeti közbeszerzési kiírás szólt, így új, közzététel nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást kell lefolytatniuk a vállalkozóval a többi elviteléről - közölte Váradi József. Az eljárás közbeikatása miatt az eredeti, december 31-i határidő csúszik. Ha nem egyeznek meg a céggel, akkor új közbeszerzési eljárást kell kiírni.

A főigazgató arról is beszélt, hogy 1500 tonna galvániszapot - amennyiről a szerződés szólt -már elvittek, és még körülbelül 4-500 tonna vár elszállításra. Mivel nem nagy mennyiségről van szó, és a cég elvégezte a maradék becsomagolását, így reményeik szerint január 15-e reális határidő a telep teljes megtisztítására - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!