Friss hírek

2008.01.29. 12:10

Máig kísért a ruandai népírtás emléke

<p>A ruandai népírtás generációkon át kísérteni fogja a nemzetközi közösséget - jelentette ki az Ensz főtitkára kedden. Az AFP, francia hírügynökség jelentése alapján Ban Ki Mun koszorút helyezett el Kigaliban az 1994-es népírtás áldozatainak tömegsírjánál, ahol a becslések szerint mintegy negyedmillió ember maradványait temették el.</p>

Az Ensz főtitkára, felesége és népes diplomáciai tárgyaló küldöttségének kíséretében hétfő este érkezett meg Ruandába. Ban Ki Mon egy perces néma tiszteletadással kezdte látogatását a 14 évvel ezelőtt elkövetett mészárlás mintegy 800 ezer áldozatának emlékére.

A tervek szerint az Ensz főtitkára ma tárgyal az afrikai ország elnökével Paul Kagaméval és a kormány több képviselőjével, majd pedig beszédet mond a ruandai parlament előtt. Ban Ki Mon ezután Addisz Adebába tart, hogy részt vegyen az Afrikai Unió vezetőinek csúcstalálkozóján.

Az Ensz főtitkárának szóvivője Michele Montas szerint Ban Ki Mon útja olyan, mint egy zarándoklat a világszervezetet terhelő felelősség miatt.

Ruandában 1994-ben törzsi háború tört ki a hutuk és tuszik közt. A hutuk az akkori kormány bátorítására tömegesen, bozótvágó késekkel felszerelkezve végezték ki a tuszikat. A mészárlás megakadályozására az Ensz békefenntartókat küldött Ruandába. De a nemzetközi békekatonák nem voltak elegen, így semmit nem tudtak tenni az tomboló erőszak ellen és szinte tétlenül kellett végignézniük, hogy alig két hét alatt legalább 800 ezer embert öltek meg Ruandában.

A népírtás idején egyébként Kofi Anan volt az Ensz főtitkára, aki először 1998-ban, majd 2001-ben látogatott el Ruandába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!