Friss hírek

2008.01.29. 10:56

Kampány a szusi védelméban

<p>Nemzetközi kampányt indítottak a hagyományos japán konyha védelme érdekében. A kezdeményezést egy civil szervezet indította a japán mezőgazdasági minisztérium támogatásával. Ajánlásukra minősíteni, hitelesíteni fogják a tengerentúli japán éttermeket. Az AFP hírügynökség által idézett gasztronómia szakértő szerint ez nem "szusi-rendőrség", az osztályozással inkább reklámot akarnak a tradícionális japán konyhának.</p>

A gasztronómiai szakértőkből álló japán civil szervezet ajánlását a mezőgazdasági minisztérium is támogatja. A minőségvédelem érdekében a hagyománynak megfelelő japán éttermek jelzésére új logót találtak ki. A japán nemzeti zászlóból ismert vöröslő felkelő nap előterében két evőpálcikáka között egy cseresznyevirág levél látható a képen.

A minőség jelképét csak az kaphatja meg, aki ételeihez japán rizst, tradícionális összetevőket és hagyományos fűszerezést használ. Az éttermek szakácsainak ismerniük kell a japán recepteket is. Az AFP által megkérdezett japán gasztrinómiai szakértő, Jukio Hatteri szerint fontos, hogy a világon található japán éttermek hasonlóan jó színvonalú tradícionális ételeket szolgáljanak fel, de erre senkit nem kényszeríthetnek. Vagyis nem "szusi-rendőrséget" hoznak létre.

A minőséghitelesítés rendszerének megismertetése érdekében március 27-én és 28-án konferenciát rendeznek Tokióban. Az osztályzó civil szervezet pedig már meg is nyitotta irodáit a thaiföldi Bangkokban, a kínai Shanghajban és a tajvani Tajpejben. Március végéig pedig további képviseleteket terveznek Amszterdamban, Londonban, Párizsban és Los Angelesben is.

A becslések alapján összesen mintegy 250 ezer japán étterem működik világszerte. Számuk pedig - az egészségesnek tartott japán ételeknek köszönhetően - várhatóan jócskán növekszik majd a következő években .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!