Friss hírek

2008.01.28. 17:56

Gaskó: Már 150 ezer aláírást gyűjtöttek össze az újabb, biztosítási törvényt ellenző népszavazási kezdeményezéshez

<p>Már 150 ezer aláírást gyűjtöttek össze az újabb, egészségbiztosítási törvényt ellenző népszavazási kezdeményezéshez - mondta a Független Hírügynökségnek Gaskó István. A Liga elnöke az Országos Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésén azt mondta: a népszavazási kezdeményezés miatt a kormány nem "kampányolhat" az új törvény mellett, ugyanis egy 97-es Alkotmánybírósági döntés értelmében ez törvénysértő.</p>

"Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő, több-biztosítós egészségbiztosítást?" - ez a népszavazási kérdés szerepel azokon az íveken, amelyekre 2 hete a Ligán kívül már körülbelül 100 szakmai és civil szervezet gyűjti az aláírásokat. A referendumot még tavaly két magánszemély, Albert Zsolt és felesége kezdeményezte, kérdésüket jóváhagyta az Országos Választási Bizottság és decemberben az Alkotmánybíróság is.

Gyenes Géza, az aláírásokat szintén gyűjtő Magyar Orvosok Szövetségének elnöke korábban szintén azt mondta: Ha sikerül február 11-ig összegyűjteni az új biztosítási törvényt ellenző 200 ezer hiteles aláírást, elképzelhető, hogy a parlament mégsem tárgyalja újra a jogszabályt.

Az új biztosítási törvényt december 17-én megszavazta az országgyűlés, de Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá, hanem újragondolásra visszaküldte a parlamentnek. Az országgyűlés a tervek szerint február 11-én tárgyalja újra a tervezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!