Friss hírek

2008.01.02. 19:37

Átlagos volt a december - emiatt nem nő a gázszámla - RTL Klub Híradó

<p>A hideg miatt nem kell magasabb gázszámlára számítani, a december ugyanis átlagos hőmérsékletűnek számított. A gáz ára viszont nő, emiatt többe kerül majd a fűtés - hangzott el az RTL Klub Híradójában.</p>

Csak a tavalyi télhez képest van hideg az idén, a szakemberek szerint decemberben a sokéves átlagnak megfelelően alakult a hőmérséklet.

A decemberi átlaghőmérséklet -0,7 fok volt, és a sokéves átlag pedig -0,2 fok, tehát a december hőmérséklet szempontjából átlagosnak tekinthető - mondta Csallóközi Zoltán, a Fővárosi Gázművek hálózati igazgatója.

Így a hideg miatt várhatóan nem nő a gázszámla, legalábbis egyelőre. A gáz ára viszont emelkedett januártól, emiatt többe kerül majd a fűtés. Akinek nem jár támogatás, és átlagos a fogyasztása, 552 forinttal számíthat magasabb számlára.

Azok, akik a legtöbb állami gázár-kompenzációt kapják, 690 forinttal fizetnek majd többet, mint tavaly - de nekik így is körülbelül 5 ezer forinttal olcsóbb a fűtés, mint azoknak, akiknek nem jár támogatás. A harmadik jövedelmi sávba esők érzik majd legnagyobbnak az áremelkedést, 1200 forinttal lesz több a számlájuk.

December végéig egyébként 1 millió 400 ezren kértek támogatást, 400 ezerrel kevesebben, mint tavaly.

Valószínű, hogy azoknál, akiknél nem volt megalapozott az igény, a komoly ellenőrzések visszatartó erőt jelentenek. A másik ok a nyugdíjminimum változása, hiszen mindig a kérelem beadásának időpontjában érvényes nyugdíjminimum a jövedelemhatár - mondta az RTL Klub Híradójának Kőnig Éva, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője. Ezért valószínűleg sok család megvárta a januárt, hogy beleférjen a támogatási kategóriába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!