Friss hírek

2008.01.31. 14:20

Átlagban minden ötödik német túlsúlyos

<p>Egyre többen híznak el Németországban - derül ki a nemzeti táplálkozási vizsgálat eredményéből. Az ARD német közszolgálati tévécsatorna információ alapján a túlsúlyosak száma az életkorral arányosan növekszik. Az elhízás a kutatási eredmények szerint az életkoron kívül összefügg a szociális háttér, illetve a képzettség mértéke is.</p>

A 60 éven felüliek 30 százaléka elhízott, míg a fiatalkorúak közt alig 7 és 11 százalék a túlsúlyosak aránya. Az elhízottak nagy valószínűséggel jobban ki vannak téve a cukorbetegség és a rákos megbetegedések kockázatainak. Eközben az számít túlsúlyosnak, akinek a testtömeg indexe nagyobb mint 30.

A felmérés szerint átlagban a férfiak harmada és nők fele túlsúlyos Németországban. Egy korábbi, 1998-as kutatás adataival összehasonlítva manapság főként a fiatal felnötteknek vannak problémáik a súlyukkal. Tíz éve a 18 és 19 éves fiatalemberek 20 százaléka volt elhízott, mára arányuk 28 százalékra nött. A nők között pedig 17-ről 23 -ra nött az arány tíz év alatt.

De az is igaz, hogy mindeközben mind többen vigyáznak az alakjuktra. Így például a 30 évnél idősebb hölgyek közt minden korosztályban 8 százalékra csökkent a túlsúlysosok aránya. De a hasonló korú férfiak közt is egyre többen figyelnek arra, hogy ne hízzanak el.
Mindemellett jelentősen nött a 14 és 17 éves kor közötti, kórosan sovány lányok száma. Arányuk mára csaknem 10 százalékra emelkedett a korosztályukban.

Az elhízás azonban az iskolai végzettség szintjétől is erősen függ. Az adatok szerint a magasabban képzett emberek kevésbé hajlamosak az elhízásra. Így az érettségizettek és a diplomások közt fele annyian kövéredtek meg, mint azok közül, akik csak az általános iskolát végezték el.

A szociálisan előnyösebb pozícióban élők kevésbé híznak el, mint azok, akik mostohább életkörülmények közt élnek.

De egyúttal az is igaz, hogy a magasabb bevétellel arányosan nő az elhízás kockázata is.
Érdekesség, hogy a szinglik, vagyis az egyedül élők közt jóval több a vékonydongájú, férfiak és nők közt egyaránt.

A felmérést a német Táplálkozástudományi Minisztérium készítetette. A kutatáshoz összesen 20 ezer német állampolgárt kérdeztek meg, egy éven belül többször is telefonon, illetve személyes beszélgetések alkalmával. A résztvevők feljegyezést készítettek táplálkozási szoksásaikról, valamint megmérték az elfogyasztott ételek, valamint saját testsúlyúkat is az étkezések után. A németek étkezési szokásairól áprilisban jelentetnek meg további, részletesebb adatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!