Friss hírek

2008.01.29. 16:04

AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁS - Florida főleg a republikánusoknak fontos

<p>A republikánus elnökjelöltségért folyó harcban döntő jelentőségűnek tartott választás folyik kedden Floridában. Nemcsak az fontos, hogy az eddigi erőpróbákon legjobban szerepelt John McCain és Mitt Romney közül melyikük szerez több támogatót, hanem az, hogy Rudy Giuliani, New York volt főpolgármestere versenyben marad-e.</p>

A republikánusok jelöltlistája abban az esetben csökken egy fővel, ha Giuliani nem győz Floridában. A korábban esélyesnek tekintett politikus ugyanis azt nyilatkozta, hogy ha ebben a déli államban nem tudja maga mögé utasítani vetélytársait, akkor inkább visszalép.

Giuliani egyébként - sokak szerint hibás taktikával - csak most kezdett el igazán kampányolni, az eddigi előválasztásokra nem figyelt. Azt gondolta, hogy a nagy államokban elég támogatót szerez majd az elnökjelöltséghez.

A demokraták is szavaznak kedden a maguk jelöltjeire Floridában, de ez csak szimbolikus értékű. A Demokrata Párt elnöksége ugyanis megbüntette a párt floridai vezetését, mert az túlságosan korai időpontra hozta előre az ottani választást. Éppen ezért a demokrata párti jelöltek egyáltalán nem is kampányoltak Floridában.

A keddi, floridai előválasztást tekintik egyébként az egyik legfontosabb erőpróbának, elsősorban a republikánusoknál, a február 5-i, úgynevezett "szuperkedd" előtt, amikor a republikánusok 20, a demokraták 22 államban szavaznak egyszerre az elnökjelöltekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!