Friss hírek

2008.01.02. 14:30

A Betegszállítók Egyesületének elnöke szerint csak átmeneti zavarok vannak a szállításban

<p>Vannak átmeneti zavarok az új betegszállítási rendszerben, de nem fordulhat elő olyan eset, hogy egy beteget ne vigyenek el - mondta a Független Hírügynökségnek Bíró Ferenc, a Betegszállítók Egyesületének elnöke. A szervezet vezetője úgy gondolja: természetes, hogy egy új rendszerben először akadnak problémák, ezek egyébként szerinte tájékoztatási zavarokra vezethetők vissza, kapacitáshiány nincs az országban.</p>

Bíró Ferenc szerint maximum néhány hét alatt teljesen világossá válik, hogy mikor megy egy-egy betegért szakkíséret nélküli betegszállító és mikor kell az Országos Mentőszolgálatnak autót küldenie. Kapacitáshiány szerinte sehol sem lesz, de ha mégis azt mutatják a tapasztalatok, hogy valahová több betegszállító autót kell küldeni, akkor ott pótolják majd a hiányt - tette hozzá.

Január elsején, valószínűleg azért is, mert munkaszüneti nap volt, semmilyen fennakadás nem volt, de szerdán már jelentkeztek problémák - közölte a Betegszállítók Egyesületének elnöke. Példaként azt az esetet említette, amikor egy elmebetegeket ellátó szociális otthonba sem a betegszállítók, sem az OMSZ nem küldött autót, mindketten azt mondták, hogy nem az ő hatáskörük. Később kiderült, hogy a jogszabály alapján zavart pszichéjű embert csak a mentőszolgálat szállíthat. Bíró Ferenc szerint ezek azok a tájékoztatási problémák, amelyek egyelőre átmeneti zavarokat okoznak.

Bíró Ferenc szerint ugyanakkor nem okoz zavart az, hogy nincs egy központi telefonszám, amin a betegszállítókat el lehetne érni, mert a háziorvosoknak ugyanazokat a számokat kell hívniuk, mint korábban. A jelenlegi rendszer indítása előtt is dolgoztak alternatív betegszállítókkal, sőt a statisztikai adatok szerint szeptember óta a szakkíséretet nem igénylő szállításokat szinte kizárólag velük oldatták már meg az orvosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!