Friss hírek

2007.11.20. 15:34

UKRÁN BÁNYASZERENCSÉTLENSÉG: Gyásznap a halottak emlékére

<p>Kilencvenre emelkedett a kelet-ukrajnai Zaszjadko bányában vasárnap hajnalban bekövetkezett sújtólégrobbanás halálos áldozatainak száma. További 10 bányász sorsa ismeretlen. Nyolcvanegy áldozat holttestét már a felszínre hozták, közülük több mint negyvenet azonosítottak is. E pillanatban 31 sérültet ápolnak donyecki kórházakban. November 20-át gyásznappá nyilvánították Ukrajnában.</p>

A bányában folytatódik a tűzfészkek oltása, megkezdték az omlások felszámolását, amitől további áldozatok holttesteinek előkerülését remélik. Időközben a robbanás által érintett bányaszakaszon 51-52 fokra csökkent a hőmérséklet, s így a mentőalakulatok ismét munkához láthattak. Az 1078 méteres mélységben bekövetkezett robbanás pillanatában 457-en dolgoztak a föld alatt. Közülük 357 embert sikerült a felszínre hozni.

Az Ukrajna egyik legnagyobb szénbányájának számító Donyec-medencei Zaszjadko bányában korábban négy nagy baleset történt. Az ország posztkommunista történetének eddig legnagyobbnak számító bányaszerencsétlensége 2000 márciusában történt: akkor 80 bányász halt meg. Az 1999-es esetben ötven, 2001-ben 55 áldozatot követelt a sújtólégrobbanás, 2002-ben pedig 20-an vesztették életüket hasonló okokból. Legutóbb, 2006 szeptemberében 13-an haltak meg egy szerencsétlenségben.

Az ukrán bányákat a világ legveszélyesebb szénkitermelő helyei közé sorolják. Több helyen még a szovjet érából származó, ósdi felszereléseket használnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!