Friss hírek

2007.11.15. 14:05

Sztrájk miatt közlekedési káosz Franciaországban

<p>Második napja tart a francia vasúti dolgozók és a párizsi metróvezetők sztrájkja: emiatt pedig második napja bénul meg a forgalom az országban - jelentette csütörtökön az AFP. A szakszervezetek azért döntöttek a munkabeszüntetés mellett, mert ellenzik az államfő nyugdíjreformjait, amelyek számos kiváltságtól megfosztanák őket.</p>

A több száz kilométer per órás sebességgel közlekedő vonatok, a TGV-k közül alig 150 futott ki a pályaudvarokról a szokásos 700 helyett. Egyedül a Párizs és London között közlekedő Eurostar vonatok közlekednek menetrend szerint. A francia fővárosban a metrószerelvények mintegy 30 százaléka üzemel. Párizs kül- és elővárosaiba fél-egyóránként indul 1-1 járat. Mivel a tömegközlekedés akadozik, az ingázók közül sokan autóba ültek. Ez pedig káoszt okozott az utakon. A párizsi bevezető utakon több kilométeren át torlódtak az autók.

David Martinon, az elnök szóvivője azt mondta: " a nézeteltérést a lehető leghamarabb meg kell oldani az utasok érdekében". Nicolas Sarkozy szerdán beleegyezett abba, hogy háromoldalú tárgyalásokat tartsanak a nyugdíjreformról. A megbeszéléseken a kormány, a közlekedési vállalatok és szakszervezetek vesznek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!