Friss hírek

2007.11.16. 15:41

Oroszország felmondta a szerződést - a NATO sajnálja

<p>A NATO sajnálatosnak tartja a tényt, hogy az orosz felsőház megszavazta az európai hagyományos haderőket korlátozó szerződés (CFE) felfüggesztését. Az orosz szenátus egyhangú döntése értelmében Moszkva december 12-i hatállyal felmondja a hidegháborút lezáró egyik legfontosabb megállapodást.</p>

A tankok és más nehézfegyverek európai mennyiségét korlátozó szerződésből azért lép kiOroszország, mert az 1999-ben megújított megállapodást csak Moszkva ratifikálta, a NATO tagállamai nem - állítja a hivatalos orosz indoklás.

A NATO tagországok, köztük az Egyesült Államok álláspontja szerint addig nincs értelme a szerződést jóváhagyniuk, amíg Oroszország csapatokat állomásoztat Grúziában és Moldovában. Moszkva csütörtökön jelentette be, hogy két évszázados katonai jelenlét után, kivonta csapatait Grúziából. A NATO tagállamai azt szeretnék, ha az elfogadott megállapodás minél előbb hatályba lépne - mondta James Appathurai NATO-szóvivő pénteken.

Oroszország és a NATO viszonya nagyon feszültté vált az elmúlt hónapokban. Az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszer kiépítését tervezi Kelet-Európában, amelyet Moszkva ellenez. Washington az iráni fenyegetettséggel indokolja terveit, de Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a rendszer országát fenyegeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!