Friss hírek

2007.11.05. 17:32

Megalakult a Háziorvosok Országos Egyesülete

<p>Szakmai és tudományos hátteret szeretne biztosítani a családorvosoknak a várhatóan jövőre életbe lépő új biztosítási rendszert érintő kérdésekben az október elején alakult Háziorvosok Országos Egyesülete - jelentette be Balogh Sándor, az egyesület elnöke hétfőn. Például tanácsokat adhatnak a háziorvosoknak, hogy milyen szerződést kössenek a leendő egészségbiztosítási pénztárakkal, a döntéshozóknál pedig képviselnék a szakma érdekeit.</p>

Az egyesület ennek ellenére nem akarja megkérdőjelezni, hogy az orvosok, így a háziorvosok alapvető érdekképviseletét továbbra is a Magyar Orvosi Kamara (MOK) látja el - mondta Hajnal Ferenc az egyesület elnökségi tagja. Szerinte azonban szükség van egy olyan szervezetre is, amely a nemzeti egybiztosítós modellt támogató MOK mellett, a háziorvosokat felkészíti arra az esetre is, ha a parlament elfogadja a több biztosítós modellt.

Balogh Sándor elnök, aki az egészségügyi tárca alá tartozó Országos Alapellátási Intézet főigazgatója is, megerősítette: az egyesület együtt akar működni a háziorvosokat tömörítő többi szervezettel. "Nem ellenfeleket, hanem partnereket szeretnénk" találni ahhoz, hogy minél jobb színvonalon láthassák el a családorvosok a munkájukat, és ezzel a betegek érdekeit is szolgálják - tette hozzá.

Az elnök elmondta: az új biztosítási rendszer parlament előtt lévő törvénytervezetének háziorvosokkal foglalkozó részében valójában semmilyen változás nincs a jelenlegi szabályozáshoz képest. Ha van vele gond, az olyan probléma, amely eddig is megvolt, illetve ha helyes, akkor az korábban is rendben volt. Természetesen az új körülményekhez alkalmazkodni kell majd, ezekben a finomításokban vállalhat majd szerepet véleményalkotásával, érdekérvényesítő lehetőségeivel az egyesület - tette hozzá.

A háziorvosokkal kapcsolatos egyik legnagyobb probléma jelenleg, hogy csaknem a 6800 felnőtt és gyermek háziorvosi praxis közül huzamos ideje körülbelül 130 betöltetlen - mondta Hajnal Ferenc. Ráadásul a háziorvosok átlagéletkora egyre magasabb, több mint 1300-an 60 év felettiek. Az egyesület szerint például megoldás lehet erre a problémára, hogy úgynevezett praxisközösségeket hozzanak létre, tehát ne egy orvoshoz tartozzon egy körzet, hanem mondjuk 10 háziorvos láthatna el többet. Az egyesület elnökségi tagja szerint az utánpótlás is biztosított lehet, hiszen például az idei 60 háziorvosi rezidens helyre több mint 200 végzett orvos egyetemista pályázott.

Kérdésesnek tartja az egyesület érdekvédelmi szerepét a MOK háziorvosi szekciójának korábbi vezetője. Kertai Aurél magánvéleményként elmondta: nehezen tudja elképzelni, hogy az egyesület jelenlegi elnökségi tagjai, akik köztudott, hogy állami alkalmazásban állnak, képviselni fogják a háziorvosok érdekeit saját munkaadóikkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!