Friss hírek

2007.11.16. 14:59

Két Ipoly-híd újraépítéséről írt alá megállapodást a magyar és a szlovák külügyminiszter

<p>Államközi megállapodásokat írt alá két Ipoly-híd felújításáról a szlovák és a magyar külügyminiszter a dél-szlovákiai Párkányban tartott pénteki kétoldalú találkozóján.</p>

A magyarországi Pöstényháza és a szlovákiai Petőháza, valamint a magyarországi Nógrádszakál-Ráróspuszta és a határ túloldalán lévő Rárós közti híd újjáépítéséről van szó, valamint az ezekhez kapcsolódó utak elkészítéséről. A hidak várhatóan 2009 közepéig elkészülnek.

Göncz Kinga magyar külügyminiszter azt mondta:"nagy öröm számunkra, hogy ezt a két megállapodást alá tudtuk írni. Tudjuk, hogy ez nagyon régóta készülődő dokumentum. Azt gondoljuk, hogy ez a valódi hidak mellett egy kicsit szimbolikus hidakat is jelent egy ilyen időszakban, amikor tudjuk, hogy voltak feszültségek, voltak problémák is. Reméljük, tudunk dolgozni ezek megoldásán" - fogalmazott a magyar diplomácia vezetője az aláírást követően. A politikus annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a két országnak "nincsen más alternatívája, mint egy nagyon szoros, nagyon jó együttműködést kialakítani. Mind a két állam európai uniós tagország, elfogadva az Európai Unió alapértékeit. Ebben nagyon nagy szerepe van annak, hogy meg kell tudnunk haladni a múltbeli sérelmeket, és a jövőre kell tudnunk koncentrálni"- fogalmazott Göncz Kinga. Szlovák kollégája, Ján Kubis hangsúlyozta: a hidak újjáépítése az együttműködés egyik konkrét formája, eredménye, a beruházás ! a határ mindkét oldalán élők számára, magyaroknak és szlovákoknak egyaránt hasznot hoz.

Robert Fico szlovák és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök júniusi pozsonyi találkozóján két Ipoly-híd újjáépítésében állapodott meg. Fico az akkori találkozó utáni sajtótájékoztatón bejelentette: Szlovákia és Magyarország valószínűleg idén októberben aláírhatja a két híd megépítéséről szóló szerződést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!