Friss hírek

2007.11.29. 20:33

Infláció felett drágulnak a közműdíjak januártól Budapesten

<p>Az infláció mértékét meghaladóan drágulnak jövőre a közműdíjak - döntött csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés. 13,7 százalékkal nő a szemétdíj, 9,9 százalékkal a csatornadíj, a szennyvíz-szippantásért 8,6 százalékkal kell többet fizetni januártól. Idén 7,9, jövőre várhatóan 4,8 százalékos lesz az infláció.</p>

A szennyvíz-szippantás költségei 8,6 százalékkal emelkednek 2008 januárjától. A szemetet pedig 13,7 százalékkal többért viszik el akkortól. A fővárosi csatornahasználat díja 9,9 százalékkal emelkedik. A vízhasználati díjról, valamint a BKV jegy- és bérletárairól decemberi ülésén dönt a fővárosi közgyűlés.

Jövőre átlagosan 9,3 százalékkal emelkednek a temetkezés költségei, valamint változnak a luxusadó szabályai és övezetbesorolása is. Eszerint jövőre már nem csak a magánszemélyek, hanem a cégek tulajdonában lévő ingatlanok után is luxusadót kell fizetni, ha azok értéke meghaladja a 100 millió forintot. Az adó az e fölötti rész fél százaléka lesz. A luxusadó idei bevétele várhatóan eléri a 110 millió forintot. A jövőre módosuló övezethatároknak köszönhetően jövőre újabb 11 millió forinttal emelkedhet ez a bevétele a fővárosnak.

Idén 18 ezer család kapott távhődíj-, 44 ezer háztartás pedig víz-, csatorna- és szemétdíj-kompenzációt. A főváros az igényléshez szükséges jövedelemhatárokat nettó 50 ezerről 60 ezer forintra emelte. A gyermekét egyedül nevelő, családi pótlékot kapó szülők valamint az egyedül élők jövedelemhatára 60 ezerről 65 ezerre emelkedik.

Döntöttek az ELMŰ részvényeinek eladásáról is. A részvények minimálárát 25 ezer forintban határozták meg. Ebből több mint 16 milliárd forint bevételre számít a főváros.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!