Friss hírek

2007.11.14. 16:25

Fordulat a hazai roma diákok integrált oktatásában?

<p>Magyarországon eddig két pert indítottak a roma gyerekek indokolatlanul fogyatékossá minősítése miatt, és három eljárás indult az iskolai szegregáció kapcsán. Remélhetőleg ezekben az ügyekben is előrelépést jelent az a precedensértékű ítélet, amelyet az Európai Emberi Jogi Bíróság hozott kedden a roma diákok kötelező integrációjáról - közölte a Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért Alapítvány elnöke.</p>

A strasbourgi bíróság elé került ügy még 2000-ben kezdődött. 18 roma diák szülei pert indítottak az észak-morvaországi Ostrava város hatóságai ellen, amelyek megfelelő indoklás nélkül speciális iskolába kényszerítették a gyerekeket. Az Emberi Jogi Bíróság kedden faji elkülönítésnek minősítette a dolgot, és elítélte Csehországot a cigánygyerekeknek fenntartott külön iskolák miatt. Ezzel mostantól az egész Európai Unióban kötelezővé vált a romák integrált oktatása.

Egy tavalyi felmérés szerint a hazai általános iskolák csaknem 30 százalékában elkülönítve kezdték a tanévet a roma gyerekek. Magyarországon a roma diákoknak kevesebb, mint tíz százaléka érettségizik le és ötvenszer kisebb az esélyük a diploma megszerzésére a többi tanulóhoz képest. A kutatások alapján ennek egyik legfőbb oka a szegregáció.

Magyarországon a kisegítő iskolák diákjainak 80 százaléka roma, ami indokolatlanul magas szám. Azt jelzi, hogy Magyarországon nem működik megfelelően a mérési rendszer, eltérő szociokulturális háttük miatt rendszeresen félrediagnosztizálják a roma gyerekeket - közölte Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért Alapítvány elnöke.Tavaly nyáron független szakértők bevonásával összesen hat esetet emelt ki az alapítvány. Három kecskeméti, illetve három nyíregyházi roma diák nevében indítottak peres eljárást, akik kisegítő iskolába jártak ugyan, intelligenciahányadosuk azonban elérte az átlagos szintet. Végül nem ítéltek meg kártérítést, de mivel a bírósági szakértő nem értett egyet a korábbi szakvéleménnyel, még nem zárult le az ügy; az alapítvány ugyanis indokoltnak látja a fellebbezést - közölte Mohácsi Erzsébet.

Az iskolai szegregáció miatt Miskolcon egyszer már kimondták az egyenlő bánásmódhoz való jogot, de az érdekképviselet szerint semmi sem változott, mivel az ítélet csak a törvénysértést mondta ki, konkrét lépésre nem kötelezte az önkormányzatot. Az alapítvány szerint a helyi iskolában ugyanúgy elkülönítik a roma diákokat, ezért újra pert fontolgatnak. Hajdúhadházán az ő javukra döntöttek, de az alperes megfellebbezte a döntést, Nyíregyházán pedig az alapítvány vonta vissza a keresetet, mivel időközben megszűnt az iskola.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!