Friss hírek

2007.11.18. 06:21

BANGLADES: Kétezren haltak meg a ciklonban

<p>Vasárnapra kétezerre emelkedett a bangladesi Szidr ciklon halálos áldozatainak száma, becslések szerint több millióan maradtak fedél nélkül. Az áldozatok száma azután ugrott meg több százzal, hogy a mentőcsapatok egész letarolt falvakat tártak föl a térségben. Végleges adatok még nincsenek, mert a mentők több településre még nem jutottak el. Szemtanúk szerint az áldozatokat azonnal tömegsírokba temették.</p>

Egy helyi politikus szerint több millióan vannak a szabad ég alatt, és csak egy százalékukhoz jut el valamilyen segítség. A mentők elefántok segítségével mozdítják el az utakat eltorlaszoló, kidőlt fákat, hogy elérjék a bajbajutottakat.

A forgószél csütörtök éjjel pusztított Banglades déli részén, a Bengál-öböl partvidékén, az ott élők a világ legszegényebb emberei közé tartoznak. A forgószél idején az összetákolt bádogtetős, bambuszból készült házak a levegőbe repültek, összedőltek. A Bengál-öböl partvidékén található a föld legnagyobb egybefüggő mangrove-mocsárerdeje, és itt él a kihalófélben lévő bengáli tigris is.

Az Európai Bizottság másfél millió eurós - 375 millió forintos - azonnali segélyt ígért a károk enyhítésére és a mentési munkálatokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!