Friss hírek

2007.11.29. 18:15

Az EP meghagyná a britek és az írek pintjét és a mérföldjét

<p>Az Európai Parlament meghagyná a birodalmi mértékegységek, a pint és a mérföld használatát Nagy-Britanniának és Írországnak - döntött a testület plenáris ülésén csütörtökön Brüsszelben. Az eredeti uniós szabályozás szerint a két szigetországnak 2009-ben le kellett volna mondania hagyományos mértékegységeikről. Az EP szerint azonban a visszaváltható tejesüvegeken a jövőben is pintben szerepelhet a jelölés, és a csapolt sört sem kell majd literre mérni. A többi termék esetében viszont föl kell tüntetni a metrikus mértékegységet is.</p>

További engedmény, hogy az utak mentén a jövőben is mérföldben jelölhetik a sebességkorlátozást, illetve a távolságokat. Ez utóbbi engedmény egyedül a britekre érvényes, hiszen az írek már évek óta kilométerben mérnek.

Az Egyesült Királyság Függetlenség Pártjának szóvivője, Gawain Towler azt mondta: "nagyon kegyes döntés, hogy megengedik nekünk azt a metrikus rendszert használni, amelyet legalább ezer éve alkalmazunk". A párt képviselői ugyanakkor igennel szavaztak az EP-ben arra, hogy a két szigetországban a jövőben is használhassák a birodalmi mértékegységeket.

Hogy a britek és az írek megtarthatják-e hagyományos mértékegységeiket, az a többi tagállamtól függ. A 25 másik országnak még jóvá kell hagynia a Parlament döntését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!